article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote

Depressie: do's & dont's

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt zeggen tegen iemand met een depressie. En misschien belangrijker: welke dingen zeg je wel?

Als het aankomt op depressie weten vrienden en familie vaak niet hoe ze ermee om moeten gaan. Toch kampen steeds meer (jonge) mensen met langdurige somberheid. Om wat houvast te bieden aan de mensen die graag willen helpen, maar niet weten hoe, behandelen we hier elke week één don't & do. 

DO #4

Wees flexibel 
Het is niet altijd makkelijk om met iemand die depressief is om te gaan. Vaak heeft diegene nergens zin in en hij of zij kan soms negatief reageren op jouw goedbedoelde voorstellen. Dit heeft echter niks met jou te maken, dus maak je niet druk als je voor de zoveelste keer wordt afgewezen. Het is belangrijk om flexibel om te gaan met de wensen en de grenzen van iemand die depressief is, want jouw geduld en begrip kunnen er mede voor zorgen dat de depressieve persoon er uiteindelijk weer bovenop komt. En dat is wat iedereen wil toch? 

Deze dingen kun je wel zeggen:

 • Als de medicatie je helpt, waarom niet?

   

 • Dan spreken we gewoon af wanneer jij je er goed bij voelt

   

 • Als je me nodig hebt ben ik er

   

 • Het is niet erg als het meer van mij moet komen dan van jou

   

 • Neem alle tijd die je nodig hebt om beter te worden

   

DON’T #4

Onderschat het probleem niet
Voor iemand die nooit een depressie gehad heeft, is het eigenlijk niet te bevatten hoe het voelt, ook al doet diegene nog zo zijn of haar best. Een depressie is vele malen erger dan een slechte dag hebben of even niet lekker in je vel zitten en is absoluut geen ‘aanstelleritis’. Het werkt daarom vaak averechts om te zeggen dat een depressief persoon zich er maar even overheen moet zetten, omdat het jou niet uitkomt dat diegene zich zo voelt. Bedenk als je er iets van wil zeggen eerst dat depressie een serieuze ziekte is waar mensen aan overlijden.  

Dit kun je dus beter niet zeggen:

 • Hou op met zeuren

   

 • Ik zou echt niet afhankelijk willen zijn van medicatie

   

 • Het zit gewoon tussen je oren

   

 • Zet even de knop om en ga wat positiever denken

   

 • We voelen ons allemaal weleens kut

   

Wil jij praten over psychische problemen als depressie, maar ook problemen als verslaving, zelfbeschadiging, (seksueel) misbruik of hoe je aan iemand vertelt dat je psychische problemen hebt? Zoek dan anoniem contact met een hulpverlener van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl (chat, WhatsApp, telefoon en mail).