article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote

De depressie-detector

door Maic Oudejans

We hebben allemaal wel eens een kutdag of een kutweek. Maar wanneer is een mindere periode nou echt een depressie?

Dip

Oké, dus je voelt je niet zo chill, maar je weet niet zeker of dit een dip of een depressie is. Grip op je dip omschrijft een dip als het last hebben van één of twee van de signalen van depressie. Deze zijn van korte duur, meestal een dag of een paar dagen, maar zijn bij elkaar genomen nog geen echte depressie. Wel kan een dip overgaan in een depressie als je er niet op tijd iets aan doet.

Depri

Maar wat zijn die signalen van een depressie dan? Als eerste onderscheidt De Hersenstichting twee kernsymptomen. Bij een depressie heb je gedurende minstens twee weken achtereen last van in ieder geval één van deze kernsymptomen: Een sombere stemming en/of vermindering van interesse of plezier. Dus voelt je shit en je hebt nergens zin in, maar dan ben je er nog niet. Als je ook nog minstens vijf van de onderstaande symptomen hebt, dan kan je volgens de Depressievereniging spreken van een depressie.

Symptomen

 • Gewichtsverandering, verlies van eetlust of juist heel veel eten

   

 • Slecht slapen, slapeloosheid of het tegenovergestelde: heel veel slapen

   

 • Een extreem onrustig gevoel, moeite met stil zitten

   

 •  Lusteloos, traag en moe, gebrek aan energie

   

 • Prikkelbaar

   

 • Het gevoel niets waard te zijn of een schuldgevoel

   

 • Moeite met concentreren, denken en beslissingen nemen

   

 • Veel piekeren

   

 • Geen zin in seks

   

 • Denken aan de dood en aan zelfdoding

   

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je zelf je diagnose stelt, dus als je vermoedt dat er iets aan de hand is, ga dan naar de huisarts. Die zal je verder helpen en je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog of psychiater. Ook als je niet aan de checklist voldoet en je voelt je niet chill, kan je natuurlijk naar de huisarts gaan.

Als die drempel (nog) te hoog is, kan je ook eerst met vrienden of familie praten. Praten alleen lucht vaak al op. Natuurlijk kan dit ook lastig zijn, maar een depressie is niks om je voor te schamen. Het is bovendien ook geen zwakte. Hoe kan je zwak zijn als je elke dag moet vechten?

Als je situatie niet verandert, kan je altijd nog bij de huisarts terecht. Hoe eerder je er bij bent, hoe beter jouw (beginnende) depressie te behandelen is.  

Wil jij praten over psychische problemen als depressie, maar ook problemen als verslaving, zelfbeschadiging, (seksueel) misbruik of hoe je aan iemand vertelt dat je psychische problemen hebt? Zoek dan anoniem contact met een hulpverlener van MIND Korrelatie via www.mindkorrelatie.nl (chat, WhatsApp, telefoon en mail).