article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote

Depressie bij jongeren: erover praten is een taboe

door Redactie

Als je jong bent hoor je je goed te voelen, althans dat vindt men. Je bent namelijk in de bloei van je leven, je hebt vrienden bij de vleet en je studeert nog of werkt pas net. Maar wat blijkt, drie op de tien jongeren zit hélemaal niet lekker in z'n vel. Deze jongeren stuiten op veel onbegrip, en dat maakt de problemen vaak alleen maar erger.

'Aansteller'

Dat blijkt uit een onderzoek van EenVandaag waarin jongeren werden gevraagd of ze depressieve klachten hebben. Naast dat zeven op de tien jongeren langer niet lekker in zijn zegt te zitten, zegt liefst zeven op de tien dat erover te praten een taboe is. "Ze snappen niet dat een jong 'iemand' zonder zorgen een depressie kan hebben,' zegt iemand. Iemand anders zegt: "Ze wisten niet wat voor gevecht het was geweest om mijn bed uit te komen, aan te kleden, bij mensen in de buurt te zijn. Dat was voor mij al een hele overwinning. Het deed pijn als ze dan zeiden dat ik me aanstelde".

'Het moet maar eens over zijn' 

"Ze zeggen dat ik me aanstel. En dan ga je denken: misschien stel ik me wel aan? Je blijft dus maar doorgaan, terwijl een stem van binnen schreeuwt dat het niet gaat." Wow. Stel je voor dat je je echt helemaal niet lekker voelt en niemand daar begrip voor heeft. Dan krijg je dat er nog eens gratis bovenop. Veel mensen hebben stress omdat ze graag willen voldoen aan 'het perfecte plaatje'. Je moet goede cijfers halen, blijven werken en vooral geen studievertraging oplopen, want dat is het ultieme falen. De combinatie van stress en sociale druk maken depressies vaak veel erger. "Na een tijdje waren mensen mijn depressie zat en ze vonden dat ik nu wel beter moest zijn. Juist deze houding vanuit mijn omgeving was funest voor mij. Ik uitte mijn emoties niet meer en zette een vrolijk gezicht op. Maar van binnen werd de somberheid alleen maar erger."

Je kan beter een gebroken been hebben

Iets meer dan de helft van jongeren met een depressie schaamt zich hiervoor. Een op de zes durft zelfs helemaal niet over zijn psychische klachten te praten. Want wat zo lastig is, is dat je bij iemand met een depressie aan de buitenkant helemaal niets kan zien. "En wat mensen niet zien, geloven ze niet. Je kunt beter een arm breken, dan is het voor mensen duidelijk wat je hebt. Dan houden ze de deur voor je open, tonen begrip, begrijpen ze dat de revalidatie tijd kost. Als je zegt dat je een depressie hebt, zie je ze denken: 'het zal wel meevallen'.".

Psychische klachten moeten als normaler worden gezien

Maar hoe doorbreken we dat? In het onderzoek geven veel mensen aan dat ze het fijn vinden als mensen als DJ Stephan Bouwman in het openbaar zeggen dat ze zich klote voelen. Want het is hoog tijd dat een probleem in je hoofd net zo serieus wordt genomen als een probleem in je lijf. "Het zou fijn zijn, als mensen met mentale/psychische ziektes op evenveel sympathie zouden kunnen rekenen als mensen met fysieke ziektes. Het zit in de top-3 van doodsoorzaken in Nederland en toch lijkt het niet veel mensen te interesseren."

"Mensen moeten zich eens bewust worden van de sociale druk die ze elkaar opleggen. Je moet het beste, het mooiste, het slimste zijn… Als we als samenleving zo ver gaan in het perfectioneren van elk aspect van het leven, wordt dit probleem alleen maar groter. Tegenwoordig lijkt het leven meer te gaan om alle doelen die je wilt behalen, dan dat je daadwerkelijk leeft en geniet." Jongeren die nu proberen het taboe te doorbreken, krijgen vaak nog weinig steun. "Ik wilde het taboe doorbreken. Maar mijn ouders zeiden: "als je nu zegt dat je depressief bent, krijg je nooit meer een baan”. En: “Op je werk zitten huilen? Doe niet zo kinderachtig.”’ Door er meer open over te zijn, is het te hopen dat dit soort reacties binnenkort verleden tijd zijn. "


Lees hier meer over het onderzoek: drie op de tien jongeren voelen zich depressief. Vanaf maandag 9 april zijn de #TrueSelfie-weken op NPO 3, waarin mentale gezondheid centraal staat.

<p>

Wil jij praten over psychische problemen als depressie, maar ook problemen als verslaving, zelfbeschadiging, (seksueel) misbruik of hoe je aan iemand vertelt dat je psychische problemen hebt? Zoek dan anoniem contact met een hulpverlener van MIND Korrelatie via <strong><a href="https://www.mindkorrelatie.nl"><b>www.mindkorrelatie.nl</b></a></strong> (chat, WhatsApp, telefoon en mail).

</p>