article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • 'Mijn moeder en ik leefden van 15 euro per week'
  wo 11 dec 2019
 • 'Vreugdevuur afpakken? Dat zetten we ze betaald'
  vr 06 dec 2019
 • Dansend op TikTok, maar wie kijkt er mee?
  wo 04 dec 2019
 • Wat Black Friday met ons doet
  do 28 nov 2019

'Mijn moeder en ik leefden van 15 euro per week'

door Sumeyye Ersoy en Romy Beijersbergen

Een avondje uit, lid van een voetbalclub of een warme maaltijd voor je neus: misschien doodgewoon en herkenbaar voor jou, maar lang niet voor iedereen. Eén op de negen kinderen in Nederland leeft in armoede. Als je om je heen kijkt in de klas, zijn dat zo'n twee a drie klasgenoten. En het is niet altijd makkelijk om daarover te praten, vertellen Eyoma, Domingos en Teun*.

"Als mijn vriendinnen naar de bios gingen, moest ik altijd nee zeggen. Dat geld was er niet thuis, mijn moeder en ik leefden van vijftien euro per week", zegt Eyoma (14). Toen haar moeder nog zwanger was van haar, sloot haar vader voor 60.000 euro aan leningen af en vertrok met dat geld terug naar zijn thuisland. Haar moeder bleef over met de schulden.

Check in de video hieronder het verhaal van Eyoma en haar moeder Julia.

Bij schulden hoort ook schaamte voor veel mensen. Het is niet makkelijk om te vertellen dat jij niet genoeg geld hebt voor een nieuwe broek of een avondje uit. Dat zegt ook Teun (21). "Als ik bij vrienden thuis was mocht ik gewoon kiezen wat ik wilde drinken. Dan schaamde ik me zo als ik dacht aan mijn eigen situatie. Ik durfde nooit vrienden mee naar huis te nemen, omdat er bij ons nooit wat te eten of te drinken was."

Ook is hij heel erg gepest op school. "Ik moest altijd met oude kleren lopen. Ik was eraan gewend en dacht dat het normaal was. Maar voor mijn klasgenoten was ik anders, en dan val je op."

Schaamte

Door die schaamte praten veel ouders en jongeren niet graag over hun schulden, en vragen ze ook niet om hulp. "Je wilt je eigen boontjes kunnen doppen", zegt Monique Maks van het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Daardoor raken mensen alleen maar verder in de problemen. "Wat heel zonde is, want er zijn zoveel handen die kunnen helpen."

De moeder van Eyoma heeft ook jaren aan niemand verteld dat ze in de schulden zaten. "Ik was heel goed in smoesjes verzinnen om ergens niet heen te gaan als we geen geld hadden. En ik zorgde er altijd voor dat je niet aan ons kon zien dat we in armoede leefden. Maar het is juist zo belangrijk om erover te praten, door dat te doen kreeg ik hulp."

Dat zegt ook Domingos (22). Hij had op de middelbare school een grote passie: atletiek, en dan in het bijzonder sprinten. En hij was er behoorlijk goed in ook. "Mijn ouders, mijn broertjes en zusjes en ik leefden van een uitkering. Geld om te sporten was er niet. Als ik dat mijn ouders toch had laten betalen, was sowieso een enorme financiële crisis ontstaan." Dus liet hij het vliegen. Tot hij hoorde van Stichting Leergeld, "die hebben mijn sport betaald tot ik achttien werd. Zij hebben het mogelijk gemaakt dat ik inmiddels sport op regionaal topniveau."

Er zijn veel van dit soort initiatieven. Je kan aanspraak maken op een sportfonds, verjaardagsfonds of aankloppen bij de gemeente. Veel instanties bieden je gewoon hulp, maar dan moet je er wel om vragen. "En dat kan heel lastig voor je zijn, maar je wordt dan echt geholpen", zegt Monique. Kijk hier anders even waar je allemaal terecht kunt.

Mentaal

Leven in armoede is niet alleen moeilijk omdat je weinig hebt. Het kan mentaal ook heel zwaar voor je worden. "Je kan niet meedoen met uitgaan, sporten of een dagje winkelen. Je hebt geen verhalen omdat je wordt buitengesloten van sociale groepen", vertelt Monique. Daarmee ben je misschien anders dan de rest, "en dat kan veel doen met je zelfvertrouwen."

Juist daarom is het toch belangrijk om erover te praten en 'uit je schuld te kruipen', letterlijk. "Juist als je gaat praten, komen er dingen op je pad", zegt Domingos. Want mede dankzij het fonds dat Domingos hielp, is hij nu sportinstructeur geworden. En hij wil er voor iedereen zijn. "Ook voor jongeren die het krap hebben. Ze mogen dan bij mij voor een klein bedrag sporten." En doordat Eyoma en haar moeder erover zijn gaan praten, kregen ze ook de nodige hulp en gaat het nu stukken beter met ze.

Heb je zelf hulp nodig? Neem een kijkje op dekinderombudsman.nl

*Teun is niet zijn echte naam.