article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Dit merken leerlingen van het lerarentekort
  wo 06 nov 2019
 • Joodse Rachel: 'We krijgen stenen door het raam'
  vr 01 nov 2019
 • Dit moet je weten over vervalste diploma's
  wo 30 okt 2019
 • Deze straffen krijgen leerlingen op de middelbare ...
  vr 25 okt 2019

Dit merken leerlingen van het lerarentekort

door Michelle Peters

460 miljoen euro. Zo veel geld krijgen basis- en middelbare scholen. Maar dat geld krijgen ze eenmalig. En daar worden de problemen in het onderwijs volgens veel docenten niet mee opgelost. Maar wat merken de leerlingen eigenlijk van de problemen in het onderwijs?

Via de dm's van NOS Stories kwamen veel reacties binnen. Jullie vertelden ons dat de klassen te vol zitten, er weinig tijd is voor één op één-begeleiding en dat docenten regelmatig niet vervangen worden en daardoor lessen uitvallen.

Tom (16) uit Voorburg heeft vooral heel veel tussenuren. "Dan ben ik het vierde uur, om 12.00 uur uit, maar moet ik om 17.00 uur terugkomen voor nog één les. Op sommige dagen heb ik meer tussenuren dan lessen." Hij denkt dat het komt door het lerarentekort. Bijna alle docenten op zijn school gaan vandaag staken.

Meike (17) merkt op haar school dat leraren weinig tijd hebben om de lessen voor te bereiden. "Daardoor geven ze halve lessen. Soms komt het zelfs voor dat ze totaal niets hebben voorbereid en dat je het hele uur voor jezelf mag gaan werken."

Het grootste probleem is volgens haar het lerarentekort zijn de klassen wel vol. "Bij biologie zitten we met 32 man in een klas, terwijl er maar 30 tafels en stoelen zijn."

Stagiairs voor de klas
Pabo-student Merel (19) uit Groningen ziet dat het op scholen vaak een puzzel is om te zorgen dat er iemand voor de klas staat, en dat het daardoor regelmatig gebeurt dat een stagiair les geeft. "Een goede vriendin van me die ook op de pabo zit heeft afgelopen week twee dagen alleen voor de klas gestaan, omdat de docent afwezig was."

Jente (18) studeert voor onderwijsassistent op het mbo in Leeuwarden. Door alle stakingen weet ze niet goed of ze hierna nog wel de lerarenopleiding wil gaan doen. "Ik weet niet zo goed waar ik aan toe ben. Heb ik wel genoeg kans op een baan als onderwijsassistent?" 

Simone van de Onderwijsbond legt uit waarom meer dan 4000 scholen weer gaan staken. "Het probleem is dat het geld één keer wordt gegeven. Je kan leraren een jaar extra salaris geven, maar daarna moeten ze het weer inleveren. We moeten het onderwijs aantrekkelijker maken, door leraren meer geld te bieden en de lesuren omlaag te schroeven."

Jente snapt wel dat leraren weer gaan staken, maar zelf zou ze het niet doen. "Zelf zou ik toch al blij zijn met het geld dat nu is toegezegd."