article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Prinsjesdag: dit gaat er voor jou veranderen
  di 17 sept 2019
 • Van crimineel naar kroongetuige: het verhaal van N...
  do 12 sept 2019
 • Hoe de ene mbo-opleiding zorgt voor centen en de a...
  wo 11 sept 2019
 • Hoe belangrijk is de Amsterdam Fashion Week nog?
  vr 06 sept 2019

Prinsjesdag: dit gaat er voor jou veranderen

door Romy Beijersbergen, Jasper Piersma, Emma Brink

Het is weer de derde dinsdag van september, en dat betekent: Prinsjesdag. Het draait dan niet alleen om gekke hoedjes en de koets, maar ook om de troonrede en de aankondigingen van de regeringsplannen voor het komende jaar. Maar wat staat er precies in voor jou? Wij zochten het voor je uit. 

Je kunt meer kopen

De koopkracht neemt gemiddeld 2,1 procent toe. Klinkt ingewikkeld, maar het betekent eigenlijk gewoon dat je waarschijnlijk meer kunt kopen. Als je een bijbaan hebt, krijg je namelijk korting op de belasting die je betaalt over je salaris. Daardoor hou je meer salaris over, en kun je meer kopen. Jeej! 

Maar, reken je nog niet rijk, want koopkrachtvoorspellingen zijn de afgelopen jaren niet altijd uitgekomen en ze gaan over gemiddelden. Voor jou zijn vooral persoonlijke omstandigheden belangrijk bij het voorspellen van je koopkracht. Als je duurder gaat wonen, heb je minder te besteden bijvoorbeeld. En als je ontslagen wordt bij je bijbaantje, dan is het lastig om elke dag frikandellenbroodjes en energy te kopen.

Ook ontwikkelingen in het buitenland hebben er invloed op. Denk bijvoorbeeld aan de Brexit, of de handelsoorlog tussen Amerika en China. Daardoor kunnen producten duurder worden, en kun jij die misschien minder goed betalen.

Meer geld voor woningen

Er is al een tijdje krapte op de woningmarkt. Dat betekent dat er te weinig woningen zijn, terwijl juist meer mensen op zoek zijn. Dat komt doordat de bevolking groeit, door de lage rente en doordat mensen meer te besteden hebben. Nu kan het voor jou dus erg lastig zijn om een studentenkamer te vinden of uiteindelijk een huur- of koophuis te krijgen. En als het je al wel lukt, betaal je de hoofdprijs.

Daar moet verandering in komen, vindt de regering. Daarom maakt ze veel extra geld vrij voor woningbouw, namelijk 2 miljard euro. Van dat geld wil de regering jaarlijks zo'n 75.000 extra huizen bouwen. Hopelijk kun jij dan (straks) beter een studentenhuis vinden dat niet een vermogen kost. 

Premie zorgverzekering gaat omhoog

Elke Nederlander moet verplicht een zorgverzekering nemen. Als je dan bijvoorbeeld je been breekt of een keer een antibioticakuur moet, dan ben je daar (gedeeltelijk) voor verzekerd. Voor die zorgverzekering betaal je geld, dat noem je de zorgpremie. Het kabinet verwacht dat de premie voor de basiszorgverzekering 118 euro per maand wordt, dat is ongeveer 3 euro meer dan nu.

Toch bepaalt het kabinet uiteindelijk niet die premie, maar de zorgverzekeraars. Die kunnen de schatting van het kabinet, die gebaseerd is op de kosten in de zorg, wel als richtlijn gebruiken.

Je mag niet meer roken op het schoolplein

In Nederland worden mensen het vaakst ziek van roken, ongezond eten en overgewicht. Daarom wil het kabinet de levensstijl van mensen beïnvloeden, en dan vooral die van jou. Want bij jongeren en kinderen begint het natuurlijk allemaal. Het kabinet wil jongeren meer mogelijkheden geven om te bewegen, ze niet in contact laten komen met roken en onder de achttien niet laten drinken. Hoe ze dat willen doen? Door alcohol en sigaretten duurder te maken. Maar ook sigaretten worden onzichtbaar in de supermarkt en schoolpleinen rookvrij.

De broeikasgassen terugdringen

Het kabinet wil ook zorgen dat er minder broeikasgassen worden uitgestoten, door gas en stroom duurder te maken. Ook fabrieken moeten meer gaan betalen voor de CO2 die ze uitstoten en huiseigenaren krijgen geld om huizen milieuvriendelijker te maken. Ook wordt er geld gestoken in fietsenstallingen en elektrisch rijden. Los daarvan wordt er ook geïnvesteerd in wegen, daar wordt drie miljard euro voor vrijgemaakt. Volgens 't kabinet betekent dat niet dat de lucht viezer wordt, ze hebben 50 miljoen vrijgemaakt om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Veel andere duidelijke klimaatregels die we echt gaan merken komen waarschijnlijk pas in 2021.

Meer geld voor jeugdzorg

Er gaat de komende jaren 300 miljoen euro extra naar jeugdzorg. Bij deze hulp voor jongeren gaat veel mis en het geld is hard nodig om de problemen op te lossen. Medewerkers van jeugdzorg zelf vinden dit trouwens niet genoeg. Volgens hen is er veel meer nodig om alle jongeren op te kunnen vangen.

Sneller duidelijkheid voor asielzoekers

Dikke kans dat je vorig jaar ook de #BOOS-docu 'Terug naar je eige land' hebt gezien. In de docu gaat het over kinderen en jongeren die naar Nederland zijn gevlucht en lang moeten wachten voordat ze horen of ze hier wel of niet mogen blijven. Dat proces moet sneller, vindt ook de regering nu, en dus wordt hier 200 miljoen euro voor uit de kas(t) getrokken.

Meer geld voor defensie

Droom je van een baan in het leger? Dan heeft de regering goed nieuws. Er is tientallen jaren op bezuinigind, maar de laatste maakt de regering meer geld vrij voor defensie. Dit jaar opnieuw. Die miljoenen gaan bijvoorbeeld naar het kopen van negen extra gevechtsvliegtuigen (voor de kenners: F-35's) en andere militaire spullen. Maar er is ook 51 miljoen speciaal bedoeld voor de militairen zelf.

Meer investeren in ontwikkelingshulp

De regering gaat zich meer richten op het helpen van jongeren in arme gebieden in de wereld, zoals Mali, Somalië, Libanon en Jordanië. Deze groep groeit en met geld voor beter onderwijs en hulp bij het vinden van werk hoopt Nederland dat zij daar een betere toekomst krijgen.