article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Van crimineel naar kroongetuige: het verhaal van N...
  do 12 sept 2019
 • Hoe de ene mbo-opleiding zorgt voor centen en de a...
  wo 11 sept 2019
 • Hoe belangrijk is de Amsterdam Fashion Week nog?
  vr 06 sept 2019
 • "Ik moest zes maanden wachten en kon mijn bed niet...
  wo 04 sept 2019

Van crimineel naar kroongetuige: het verhaal van Nabil B.

door Emma Brink

In Amsterdam is een man doodgeschoten op straat, het is Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. Nabil B. heeft vijanden, en dat zijn niet zomaar vijanden. Het zijn de twee meestgezochte criminelen van Nederland die het op hem hebben gemunt. Nabil B. zat eerst samen met hen in een criminele bende waar cocaïne werd gehandeld en mensen werden vermoord. Nu werkt hij samen met de politie. Hoe is Nabil B. - die uit een hardwerkende nette familie komt - ooit bij deze gevaarlijke groep gekomen? En misschien wel belangrijker: valt er voor hem en zijn omgeving nog wel te overleven? 

Het draait allemaal om cocaïnehandel, maar Nabil B. begon met het dealen van wiet. Toen zijn wietplantage werd ontdekt, kreeg hij een enorme schuld van 80.000 euro, schrijft de krant NRC. Hij probeerde uit de schulden te komen door in de cocaïnehandel te stappen. Bij die handel hoorde een groep en bij die groep hoorde vijanden. En die vijanden, die werden vermoord. 

Voordat iemand vermoord werd, was het Nabil B. zijn taak om het slachtoffer wekenlang te volgen. Een 'spotter' heet dat. Hij moest erachter komen waar de persoon woonde, in welke auto die reed en waar diegene meestal rondhing. Sindsdien is hij betrokken bij liquidaties: moorden omdat iemand bijvoorbeeld informatie heeft doorverteld.

Van vergismoord naar kroongetuige

Maar vanaf januari 2017 wilde Nabil B. niet meer en verraadde hij zijn eigen bende. Dat kwam allemaal door een 'vergismoord'. Nabil B. had zijn gebruikelijke 'spot-werk' gedaan, maar de schutter schoot de verkeerde dood. Een man die in dezelfde flat woonde als de man die vermoord had moeten worden. Het was een vriend was van Nabil B.

Hierdoor komt Nabil B. in heel diepe problemen. De familie van zijn vermoorde vriend begon door te krijgen dat B. misschien wat met de moord te maken had. Hij wilde hen de waarheid vertellen, maar dan zou hij zijn organisatie tegen zich krijgen. Hij wist dat ze dachten: als jij laat blijken dat wij erachter zitten, dan vermoorden we jou.

Hij heeft zich toen met een smoes laten aanhouden zodat hij kroongetuige kon worden. Dat is een crimineel die de politie helpt om andere criminelen op te sporen. Doordat Nabil met de politie praatte, moest hij zelf ook de gevangenis in. Want wat hij deed was natuurlijk ook hartstikke strafbaar. Maar hij wilde liever de gevangenis in dan vogelvrij zijn, want nu hij gepraat had, zou die toch wel vermoord worden, dacht hij. En omdat hij de politie helpt, krijgt hij hoogstwaarschijnlijk de helft minder gevangenisstraf.

Leven van kroongetuige is gevaarlijk

Naast minder straf heeft hij ook beveiliging nodig, want zijn oude gevaarlijke vrienden ruimen hem 't liefst uit de weg. Die beveiliging kreeg hij, maar zijn familie in eerste instantie nog niet. In de week dat bekend werd dat Nabil B. met de politie praat, is zijn broer doodgeschoten. Hoogstwaarschijnlijk als wraak. Zo gevaarlijk is het dus voor een crimineel en iedereen om hem of haar heen, om met de politie te praten. Dat blijkt ook weer vandaag, nu de advocaat van Nabil B. is geliquideerd. 

Als een kroongetuige alles heeft verteld en alle rechtszaken zijn geweest, verdwijnt zo iemand meestal gelijk. De kans is namelijk erg groot dat-ie alsnog wordt vermoord. Kroongetuigen uit andere eerdere zaken kregen een totaal andere identiteit: een nieuw paspoort en een nieuw (verzonnen) levensverhaal. Ze verhuizen naar het buitenland en kunnen nooit meer over hun verleden praten. Sommige kroongetuigen krijgen zelfs plastische chirurgie om er anders uit te zien. Vrijwel niemand weet waar ze blijven, alleen een paar mensen bij de politie weten dat. Hoe dat voor Nabil B zit. moeten we nog afwachten.