article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Mbo'ers straks 'student', worden ze lid van een ve...
  ma 12 aug 2019
 • Dit is wat jongeren in Hongkong willen
  do 08 aug 2019
 • Hoe kan het dat er zoveel mass shootings in de VS ...
  di 06 aug 2019
 • Deze jongeren varen mee tijdens de Pride en dit is...
  do 01 aug 2019

Mbo'ers straks 'student', worden ze lid van een vereniging?

door Shivani Boer

In verschillende steden begint de introductieweek vandaag voor nieuwe studenten. Zo kunnen veel hbo- en wo-studenten in Utrecht, Groningen en Leiden kennis maken met de stad, hun nieuwe opleiding en het studentenleven. Maar dat geldt in de meeste gevallen niet voor mbo'ers: zij mogen zichzelf vanaf volgend jaar officieel een 'student' noemen. Betekent dat nu dat ze zich ook massaal aanmelden voor studentenverenigingen of valt dat wel mee? NOS Stories zocht het voor je uit.

Minister Van Engelshoven van Onderwijs riep vorig jaar nog op om mbo'ers te behandelen als studenten, ook al heten ze officieel nog niet zo. "Stel studentenverenigingen voor ze open, geef ze studentenkorting en behandel ze als elke student in Nederland", zei ze. Daarom hebben wij elf studentenverenigingen gesproken in Utrecht, Groningen en Leiden, om te kijken hoe het ervoor staat met hun mbo-leden.

Deze verenigingen nemen mbo'ers wél aan

Alleen al in Groningen zijn er meer dan tien studentenverenigingen. Vier van die verenigingen nemen weleens een mbo'er aan als lid. Bij de meeste verenigingen is het in de statuten vastgesteld dat alleen hbo- en wo-studenten lid mogen worden. Soms wordt er een uitzondering op die regel gemaakt, zoals bij studentenvereniging A.S.V. Dizkartes.

"Het afgelopen jaar hebben we wel een paar verzoeken gehad van mbo'ers die zich wilden aanmelden. Het bestuur beslist in dat geval of we hen toelaten, want er zitten regels aan verbonden", vertelt bestuurslid Max Jongeling. Wat die regels precies zijn, is niet duidelijk. Maar zolang het niet te veel mbo'ers zijn, is het niet zo'n groot probleem.

Het Groningse Unitas heeft in het verleden weleens mbo-studenten gehad. "Maar die zijn helaas nooit erg lang gebleven", zegt voorzitter Sander Korteweg. "We hebben het idee dat het minder leeft bij mbo-studenten. En de mbo-leden die we hebben gehad, waren vaak mensen die in het laatste jaar van het mbo zaten en daarna door wilden naar het hbo. Mbo-studenten zullen er steeds meer bij gaan horen, dus daar moet wel wat aan veranderd worden en bij ons zijn ze welkom.

Bij studentenvereniging Cleopatra in Groningen zitten er al een handjevol mbo'ers tussen de ongeveer 300 leden die de vereniging telt, zegt bestuurslid Anneke Jonker. "In feite zijn het er natuurlijk niet zoveel, maar we sluiten mbo'ers niet buiten. Ze kunnen zich volledig aanmelden, maar doen het niet zo vaak."

In Leiden is er één vereniging die mbo'ers aanneemt en dat is Catena. "Mbo'ers zijn altijd welkom", zegt bestuurslid Amy Vervoorn. Ze moeten alleen wel even op gesprek. "Aan hun motivatie zien we of ze bij de vereniging passen." Dat is anders bij de hbo- en wo'ers. Zij hoeven niet op gesprek. Voorzitter Koen van Leeuwen legt uit waarom: "We willen er zijn voor iedereen die zich bezighoudt met hun opleiding en onder de 30 jaar is. Dus ook voor mbo'ers. Maar omdat mbo'ers in 2020 officieel 'studenten' zijn, houden we tot die tijd het beleid aan dat we gewend zijn."

Deze verenigingen vinden het niet nodig

Bij Vindicat, de oudste en grootste studentenvereniging in Groningen, mogen mbo'ers niet lid worden. En hetzelfde geldt voor het Groningse Navigators. Assistent-voorzitter Daniëlle van den Dorpel: "Als mbo'ers lid worden, gaat er structureel veel veranderen." Dat komt volgens haar vooral door het verschil in leeftijd, omdat mbo'ers vaak ietsjes jonger zijn dan de leden die er nu zitten. "En ik denk dat de hele dynamiek van de vereniging gaat veranderen. Als je een vierdejaars wo-student bent en er worden mensen lid van 15, schat ik de kans groter dat ouderejaars sneller lid-af worden", zegt ze.

Om bij G.S.V. Groningen mbo'ers toe te kunnen laten, moeten volgens bestuursvoorzitter Carlo de Vos eerst de statuten veranderd worden. "En dat gaat niet heel makkelijk", zegt hij. Ook speelt het rooster van mbo'ers. "Je hebt veel verplichte uren op het mbo en dat heb je op de universiteit niet", zegt Carlo. Hij denkt dat mbo'ers daardoor en door hun leeftijd niet altijd mee kunnen borrelen.

In Utrecht neemt geen van de gesproken verenigingen mbo'ers aan. Het Utrechtsch Studenten Corps krijgt jaarlijks genoeg inschrijvingen, dus ze vinden het niet echt nodig om mbo'ers toe te laten. "Anders moeten we nog meer mensen afwijzen", zegt secretaris Boris Albrecht. En in Leiden hebben ze bij het Franciscus Gomarus 'nooit echt mbo'ers gehad' die lid wilden worden. Mochten ze dat willen, dan kan er wel gezocht worden naar een oplossing, zegt secretaris Gerard Saurwalt. Maar hij ziet de noodzaak er niet van in. 

Zes van de gesproken verenigingen nemen dus geen mbo'ers aan. En dat is nét iets meer dan de helft. Een aantal verenigen denkt dat hier wel verandering in komt als er volgend jaar een nieuw bestuur zit en de nieuwe wet ingaat voor mbo'ers, zodat zij als studenten worden erkend.