article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Strandwacht zijn is veel méér dan zonnen en chil...
  do 25 juli 2019
 • Alles wat je moet weten over jouw favoriete vakant...
  ma 22 juli 2019
 • Vijf jaar na de MH17-ramp: deze mensen maakten 'm ...
  di 16 juli 2019
 • Waarom jongens meer moeite hebben op de middelbare...
  do 11 juli 2019

Strandwacht zijn is veel méér dan zonnen en chillen

door Gitte Hessels

Bij de strandwacht denk je misschien aan iemand die de hele dag op een stoeltje door een verrekijker tuurt. Bo en Rolf van 18 zijn al een paar zomers strandwacht en weten ondertussen dat het heel veel meer is dan dat. Chillen? Zonnen? "Je moet beslissingen durven nemen, superflexibel zijn én van actie houden."

De dag begint voor Bo en Rolf als het nog koel is en het strand nog leeg. De boot ophalen, vlaggen hijsen, de porto aan en dan begint de werkdag. Het water in de gaten houden, de stromingen, de zandbanken. Maar ook de stranden: loopt er een verdwaald kindje rond? Hebben er mensen last van de hitte?

Wij gingen een dag op pad met Rolf en Bo:

In de zomer werken soms nog veertien andere strandwachten op de post. Wie doet dan wat? Als je nog maar net strandwacht bent, loop je veel langs het water. Bo: "Je leert het strand en de stromingen dan kennen en bent er meteen bij als er iets gebeurt."

Na je eerste zomer als strandwacht mag je een nieuw diploma halen, waarmee je ook in de boot mag en mee mag rijden in de oranje auto met zwaailichten. "Zo groei je steeds meer in je kunnen en je doen."

Plotselinge actie

Voor Rolf is het al zijn vierde zomer als strandwacht. Hij let op de kustlijn en kijkt of-ie iets opvallends spot. Nee. Het is rustig op het water. Dat dat snel kan veranderen, weet Rolf ook. Iemand die op een luchtbedje met de stroming mee dobbert, iemand met 'n kwallenbeet, of je spot vanuit de boot plotseling iemand die niet zo goed kan zwemmen.

"Het werk van een strandwacht gaat over flexibel zijn", zegt Rolf. "Want iedere minuut is anders." Volgens Bo gaat het ook over snel kunnen reageren en beslissingen durven nemen. "Als er iets gebeurt moet je de knop om kunnen zetten. Niet iedereen kan dat: als je schrikt kan je ook helemaal vastlopen, freezen. Ik heb dat niet. Die plotselinge actie, dat is juist wat ik zo leuk vind aan dit werk. Dat één iemand hier naar beneden komt stormen en iedereen alle kanten op gaat."

Chillen? Echt niet!

"Als ik vertel dat ik bij de strandwacht werk hoor ik vaak: oh, dat is de hele dag een beetje op het strand lopen", zegt Bo. "Dat ik de Pamela Andérson van Callantsoog ben." Rolf: "Dat we chillen in de zon en pas iets gaan doen als iemand verdrinkt. Is echt niet zo! We zorgen dat er niets gebeurt in plaats van dat we wachten totdát het fout gaat."