article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Alles wat je moet weten over jouw favoriete vakant...
  ma 22 juli 2019
 • Vijf jaar na de MH17-ramp: deze mensen maakten 'm ...
  di 16 juli 2019
 • Waarom jongens meer moeite hebben op de middelbare...
  do 11 juli 2019
 • Gaan haatcomments op Instagram te ver?
  di 09 juli 2019

Alles wat je moet weten over jouw favoriete vakantieland

door Gitte Hessels

Klaar voor een weekje feesten, surfen, zonnen of kamperen? Zaroutz of Milaan, Antibes of Parijs... voordat je vertrekt naar jouw favoriete vakantiespot vliegen wij er alvast naartoe. Correspondenten uit de vijf populairste vakantielanden vertellen je in deze NOS Stories-zomercolumn álles over jouw bestemming.

In Italië, waar het op dit moment 30 graden is, beantwoordt correspondent Mustafa Marghadi onze vragen op z'n balkon.

Wat is daar op dit moment een hot nieuwstopic?

Het gaat hier nu veel over een ruzie over de regeringspartij Lega: die zou geld hebben aangenomen van de Russen. Het brengt partijleider Matteo Salvini in de problemen en dat zou er zomaar voor kunnen zorgen dat de regering nog voor de zomervakantie, die hier half augustus pas echt begint, uiteindelijk valt.

Waar moet je in de zomer niet naartoe gaan als je in Italië bent?

Sla Venetië over. Het is er altijd al druk, maar dan is het echt verschrikkelijk. Op sommige dagen zijn er meer toeristen in Venetië dan inwoners. Venetianen balen daar zelf ook van. Ze hebben het gevoel dat ze worden weggejaagd uit de stad: je ziet ook dat dat gebeurt. De politiek denkt daarom na over oplossingen, zoals hogere belastingen en een maximaal aantal toeristen dat Venetië in mag.

Wat doen jongeren in dit land tijdens hun vakantie?

De zomervakantie duurt hier voor de meesten tweeënhalve maand. Jongeren gaan dan vooral naar het strand: lekker hun sixpack showen, een beetje feesten én afkoelen, want in de stad is het veel te heet. Sommigen helpen hun ouders mee in de winkel, maar over het algemeen betekent vakantie hier ook écht vakantie.

Wat spot jij daar nu op social media?

Denis Dosio is nu een beetje het snoepje van de week. Hij doet vooral een beetje stoer op zijn socials omdat hij zichzelf zo'n mooiboy vindt. Maar het werkt blijkbaar, want hij heeft al bijna een half miljoen volgers op Insta.

Qua zomerhit is er nog geen duidelijke winnaar, maar je wordt op de radio wel platgegooid met Jambo van Takagi & Ketra, OMI en Giusy Ferreri maar ook Muhammad Ali van Marco Mengoni. Alvast toevoegen aan je playlist als je bijna naar Italie vertrekt dus, en vergeet dan ook Calipso niet, een hit van allemaal Italiaanse jonge sterren. Het is alsof Jack $hirak, Ronnie Flex en Lil' Kleine samenwerken.

Wat is op dit moment dé foodhype in Italië?

Italianen doen niet aan foodhypes. Wat moeder maakt is prima, want zo maakte oma het ook. Dus als je naar Italië komt, eet dan de lokale specialiteiten. Als je in Rome bent, kies dan voor pasta carbonara of cacio e pepe. In de buurt van Genua konijn alla Liguria. En in Napels pizza margherita natuurlijk. Gelukkig zijn de gelato's overal even lekker.

Correspondent Rop Zoutberg toert door het noorden van Spanje en stapt uit z'n auto om onze vragen te beantwoorden.

Waar gaat het op dit moment over in Spanje in het nieuws?

Over het uitbreiden van Madrid. Daar gaat het al meer dan twintig jaar over, maar nu gaat het echt gebeuren: in het noordelijke deel van de hoofdstad wordt een paar vierkante kilometer groter. Er komen duizenden woningen bij, maar ook parken en hotels. Het gaat héél veel geld kosten, wel twintig miljard, maar het gaat ook veel banen opleveren.

Waar moet je deze zomer niet naartoe gaan in Spanje?

De binnenstad van Barcelona: daar zijn nu al teveel toeristen. Daardoor ploppen overal Airbnb's op. Soms woont er in een complex nog maar één Spaans iemand en zijn alle andere oorspronkelijke bewoners verdwenen. Daar is veel verzet tegen in oude stadswijken. Mensen willen daar blijven wonen en hangen grote spandoeken op met 'wegwezen'. Als je deze zomer naar een stad wilt die lijkt op Barcelona maar wat kleiner is, ga dan naar Tarragona. Daar kan je wél normaal over de ramblas lopen.

Wat doen Spaanse jongeren in de zomer?

Ze gaan naar festivals en campings in hun eigen land. Doe jij misschien ook wel, maar dikke kans dat je ouders vinden dat je óók wat moet bijverdienen. In Nederland is het heel normaal om in de zomer vakken te vullen of aardbeien te plukken. Hier bestaan dat soort bijbaantjes eigenlijk niet. Veel ouders willen niet dat hun kind zo vroeg gaat werken en daarbij is de werkeloosheid onder jongeren hier hoog. Dus zoeken supermarkten ook niet naar vakkenvullers.

Wie is in Spanje upcoming op de socials?

Deze zomer hoor en zie je overal Rosalía, een jonge zangeres. Ze combineert de klassieke Spaanse flamenco met hiphop en dat doet het hier supergoed. Ik vind haar ook écht goed. Ik zag haar laatst op een festival in Madrid en... wow! Rosalía valt op met haar looks: ze draagt felle kleuren en strakke broeken. En ook op Instagram gaat ze trouwens lekker: ze hoeft haar tong maar uit te steken en weer heeft ze er duizenden volgers bij.

Is er een zomerse foodhype in Spanje?

Nee. Eten is hier heel traditioneel. Je ziet fotogenieke creaties op plekken waar veel toeristen komen, maar dat is niet wat Spanjaarden eten. Zij scoren voor 'n euro een zakje versgebakken chips. Mijn tip voor als je in Spanje bent: ga op zoek naar een tentje waar ze broodjes met gefrituurde inktvisringen verkopen. Tegenover het treinstation in Madrid verkopen ze de beste van de wereld, vind ik.


In Griekenland zit correspondent Conny Keessen. Ook voor haar vijf vragen.

Waar heeft iedereen het in Griekenland over? Waar gaat het nieuws over?

Veel mensen zijn geschokt over de verkrachting en moord op een Amerikaanse vrouw op Kreta. Ze was een stukje gaan hardlopen, verdween en werd pas een week later door teruggevonden in een grot, tien kilometer verderop. Na onderzoek hield de politie een jonge Griekse boer aan - hij heeft een vrouw en twee kindjes. Hij heeft ondertussen bekend. Bij de politie op Kreta hebben nu nog meer vrouwen getuigenissen afgelegd over hem: hij zou hen hebben gevolgd en geprobeerd hebben hen aan te rijden.

Waar kan je beter niét naartoe gaan in Griekenland?

Naar Santorini voor de zonsondergang. Die is heel mooi, maar voor een plekje moet je over de hoofden lopen van alle toeristen die 'm ook willen zien. Je komt er vooral veel Amerikanen tegen. Er wordt in hun land veel reclame gemaakt voor het Griekse eiland. Voor hoteleigenaars op het eiland is dat fijn, voor inwoners wordt het allemaal wat teveel. Eigenlijk net als in Amsterdam, waar het ook te vol is. De burgemeester van Santorini heeft daarom al gezorgd dat er minder cruiseschepen mogen aanmeren.

Wat doen jongeren daar in hun vakantie?

Sommige jongeren in Griekenland hebben als ze vijftien of zestien zijn een bijbaantje in een restaurant. Vooral op de toeristische eilanden is dat een ding. Ze dekken de tafels en helpen in de keuken. Maar ze gaan vooral lekker veel naar het strand. School begint pas in september weer: ze hebben hier bijna drie maanden vakantie. Alleen als je eindexamen doet, ben je tot begin juli bezig.

Welk Grieks liedje drop je in je vakantie-afspeellijst?

Oef, daar ben ik wat minder in thuis. Ik heb het eens gevraagd aan het meisje dat in de bakkerij van haar vader werkt, hier om de hoek. Zij heeft het over FY: een jonge Griekse rapper. Dit nummer was bijvoorbeeld een echte hit hier.

Wat moét je echt eten in Griekenland?

Zoek in bakkertjes en supermarkten eens naar halvas, dan heb je het perfecte vakantietoetje te pakken. Halvas (zeg: halva) is een beetje nootachtig en zoet en, afhankelijk van welke soort je kiest, kruimelig. De ene variant is gemaakt van griesmeel, waardoor het juist een soort puddinkje is. De andere variant is kruimeliger omdat-ie is gemaakt van sesampasta.

Door naar het wat koelere Duitsland. Daar wacht correspondent Wouter Zwart op ons.

Waar gaat het nieuws in Duitsland nu vooral over?

Het gaat hier nog veel over de moordaanslag op de Duitse politicus Walter Lübcke, vanwege z'n denkbeelden over vluchtelingen. Jarenlang is er in Duitsland gedacht: we hebben de sfeer van de Tweede Wereldoorlog ver achter ons gelaten, extreemrechts bestaat niet meer. Nu is er plotseling een moord uit extreemrechtse hoek en daar zijn mensen hier van geschrokken. Je ziet dat ze op zoek gaan naar antwoorden. Waarom hebben we dit niet zien aankomen? Hebben we gedaan alsof rechts-extremisme niet meer bestond?

Wat is een 'no-go zone' als je toerist bent in Duitsland?

Checkpoint Charly: het oude checkpoint van de Amerikanen op de grens van Oost-Berlijn. Dat is een plek met een beladen geschiedenis en het is belangrijk dat-ie bewaard blijft, maar nu is het een soort Disneyland geworden. Toeristen gaan er op de foto met Amerikaanse soldaten en... het ziet er allemaal vre-se-lijk uit. Lokale Berlijners ergeren zich groen en geel. Ze vinden dat het misschien maar helemaal moet worden weggehaald. Daar praat de gemeente nu over.

Wat doen Duitse jongeren tijdens hun vakantie?

Een beetje hetzelfde als in Nederland. Als het écht warm is gaan jongeren massaal naar meren buiten de stad. Het leuke aan Duitsland vind ik verder dat het ook leuk is om in je eigen land op vakantie te gaan: je hebt zee, strand, meren en groene bossen, maar ook bergen. Als jongeren toch naar 'n ander land willen, kiezen ze ook wel voor Nederland.

Wat zijn de trends op het gebied van social media in Duitsland?

Omdat er in Duitsland veel mensen met verschillende culturen wonen, heb je hier muziek uit verschillende hoeken van de wereld. Mooi voorbeeld daarvan vind ik de hit van Capital Bra - een Duitser met een Oekraïense en Russische achtergrond. En die van Samra, met een Libanese achtergrond. Ze hebben als duo nu twee nummers in de Duitse top-10: Tildin en Wieder Lila.

Qua eten: waar ontkom je niet aan als je in Duitsland bent?

IJs, ijs, ijs! Duitsers eten zo afgrijselijk veel ijs! En niet alleen in de zomer, ook in de winter: dan zijn de ijswinkels hier gewoon open. Lekker meedoen met de Duitsers, dus.

Wij hebben nog even wat getallen opgezocht, enne... Duitsers aten vorig jaar gemiddeld 8,7 liter roomijs: dat zijn ongeveer 124 bollen ijs per Duitser per jaar. Knap kunstje!


En dan Frankrijk, waar correspondent Frank de laatste vijf vragen van deze zomercolumn voor ons beantwoordt.

Waar heeft iedereen het in Frankrijk over?

De droge en hete zomer. Die zorgt vooral voor boeren voor veel problemen, en de kans op bosbranden neemt daardoor toe. Ook gaat het nieuws hier over de pensioenen: in Frankrijk moet je eigenlijk tot je 62e werken, maar president Macron wil dat de Fransen langer gaan werken. Vakbonden hebben voor de na de zomer de eerste demonstratie aangekondigd.

Waar kan je beter niet naartoe gaan als je op vakantie gaat in Frankrijk?

Nog even over die bosbranden: die zijn er vooral veel rond het gebied bij de Middellandse Zee. Daar moet je dus vooral niét je tentje op gaan zetten.

Wat doen jongeren in dit land tijdens hun vakantie?

De school begint hier weer in september. Tot die tijd werken veel jongeren als ze achttien of negentien zijn in de supermarkt, gewoon als bijbaantje. Ook brengen ze hier veel tijd door met hun opa en oma.

Wat zijn de trends op het gebied van social media in Frankrijk?

De Belgische Franstalige Angèle van 23 is hier een fenomeen dit jaar. Ze heeft net een nieuw liedje uitgebracht: Flou. D'r is ook net een clip uit van een nummer van vorig jaar, Balance ton Quoi, wat een doorslaand succes is. In het liedje haalt Angele uit naar seksisten en iedereen die vrouwen niet serieus neemt. "Ik ben méér dan een dier", zingt ze.

Wat is op dit moment dé foodhype in Frankrijk?

De foodtruck is hier nog steeds écht een ding. Daar kan je vaak klassiekers scoren, zoals oesters en champagne. Voor de rest draait 't in Frankrijk nu vooral om eco-verpakkingen en vegetarische snacks.