article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Gaan Tikkie-bedelaars op Insta een tikkie te ver?
  wo 19 juni 2019
 • Fouten in de ondertiteling op Netflix: 'Het is ech...
  vr 14 juni 2019
 • Moeten de Oranjevrouwen evenveel verdienen als de ...
  do 13 juni 2019
 • 'Levenslang bestaat niet' en andere foute ideeën ...
  vr 07 juni 2019

Gaan Tikkie-bedelaars op Insta een tikkie te ver?

door Romy Beijersbergen

'Stuur me een tikkie voor kaas', 'Gun mij een frikandelbroodje' en 'Stuur mij een tikkie voor Unicef': op Instagram word je doodgegooid met dit soort comments en het zijn er elke dag meer. Maar wie zitten er achter die berichten? En mogen ze eigenlijk wel?

Met Tikkie kunnen gebruikers geld overmaken via een betaallink. Die link kan naar een nummer in je telefoonlijst worden gestuurd, maar ook worden gedeeld via social media. En Tikkie is populair in Nederland. Zo'n 5 miljoen mensen hebben de app en iedere dag wordt er zo'n 200.000 keer een Tikkie afgetikt. Daar spelen jonge Instagrammers nu dus handig op in.

Ruim honderd 'Tikkie-accounts' plaatsen aan de lopende band reacties onder posts op Instagram. "Hallo ik heb dorst en zin in energy. Wie kan wat geld missen?", bijvoorbeeld. Best irritant natuurlijk, maar wie zitten er achter?

Je zou misschien denken dat dat bots zijn omdat ze zo massaal onder berichten reageren, maar dat is niet zo. Het zijn 'echte mensen' die de accounts beheren. Meerdere Tikkie-bedelaars vertelden ons dat ze onder elk bericht dat ze tegenkomen hetzelfde bericht plakken.

Kopieergedrag

Jarno Duursma, trendwatcher digitale technologie, legt uit dat die Tikkie-accounts waarschijnlijk ontstaan door kopieergedrag. "Die jongeren denken gewoon: wow, dat is een slim idee! Jammer dat ik het zelf niet heb bedacht. En dan maken ze ook zo'n account."

Vaak gebruiken deze accounts het Tikkie-logo als profielfoto en vragen ze om geld van andere gebruikers, voor heel uiteenlopende dingen. Van kaas tot plastische chirurgie en van geld voor een goed doel tot een banaan. Meestal krijgen ze kleine donaties, variërend van een cent tot een paar euro, dus echt rijk worden ze er niet van.

Kaas

Wouter (16) en Sacha (13) van Tikkie voor Kaas willen geld ophalen voor- je raadt het al- kaas. "Ik zag dat iedereen het aan het doen was en ik had nog een oud extra account waar ik niks meer mee deed, zegt Wouter. "Daarom heb ik ook zoveel volgers". Echt geld ophalen met het account is niet de bedoeling, het account is meer een grapje. Ze hebben tot nu toe "één hele mooie cent" opgehaald. Niet echt genoeg voor kaas dus.

Voor Mustafa (15) van Tikkie voor iPhonex begon het ook als een grapje. "En plotseling zie ik heel veel mensen doneren. Ik had het bij anderen gezien, dus ik dacht: laat ik het gewoon proberen". Hij heeft al meer dan 12 euro opgehaald, en er komen nog steeds donaties binnen. Sommige donateurs 'tikken' één cent, anderen tien cent of zelfs drie euro.

Tikkie-accounts verwijderen

De ABN AMRO bank, de eigenaar van Tikkie, is niet blij met al die Tikkie-bedelaars. "We hebben contact met Facebook, de eigenaar van Instagram, om te kijken hoe we het kunnen oplossen", zegt een woordvoerder. "Zelf zorgen we dat dit soort accounts offline gaan, en ook Facebook en Instagram proberen ze ze uit de lucht te halen." Zo'n vijftig van de ruim honderd Tikkie-accounts' zijn inmiddels verwijderd.

Maar het is volgens de bank nog best ingewikkeld om te bepalen welke accounts mogen en welke niet. "Het Tikkie-logo misbruiken mag bijvoorbeeld niet, dus die accounts halen we offline", legt een woordvoerder uit. Je mag je namelijk niet voordoen als iemand anders. Maar geld inzamelen via een eigen account, bijvoorbeeld omdat je spaart voor een nieuwe telefoon of een reisje naar Amerika, dat mag en kan gewoon.

En er is ook een gevaar, zegt Jarno. Het is makkelijk om een andere website te koppelen aan zo'n linkje. "Dan denk je dat je op de Tikkie website bent, maar ben je eigenlijk op een site die er op lijkt", legt hij uit. Daar moet je dan jouw bankgegevens invullen en vervolgens kunnen criminelen inloggen bij jouw bank met die gegevens. Maar de kans is volgens Jarno niet zo groot dat zij daar echt op uit zijn. "De doelgroep van die Tikkie-accounts is vrij jong. Aan het bankaccount van een dertienjarige heb je natuurlijk niet zo veel, want die zijn vaak helemaal niet rijk."

 

Criminelen

Wat ook zou kunnen, is dat er criminelen achter die accounts zitten die je identiteit willen stelen. De Tikkie-bedelaars doen shoutouts naar mensen die ze geld hebben overgemaakt, in de vorm van een screenshot van het overgemaakte bedrag. Als zij je naam en bankrekeningnummer in handen krijgen en ook veel informatie over jou van je profiel kunnen halen, dan is het voor hen makkelijk om zich als jou voor te doen. "En als je echt kwaad wilt, dan kun je bij jongeren die op zo'n linkje klikken software installeren die bijvoorbeeld webcams overneemt", zegt Jarno.

ABN Amro roept jongeren op niet zomaar Tikkies te betalen. "Let heel erg goed op waar je op klikt en waar je geld naartoe gaat. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook”. De url van een Tikkie-betaalverzoek ziet er altijd zo uit: https://tikkie.me/pay/... "Als dit niet zo is, klik er dan niet op en meld het ons."