article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Moeten de Oranjevrouwen evenveel verdienen als de ...
  do 13 juni 2019
 • 'Levenslang bestaat niet' en andere foute ideeën ...
  vr 07 juni 2019
 • Zo word je succesvol als jonge ondernemer
  wo 05 juni 2019
 • Deze verantwoordelijkheid draag je als reisleider ...
  vr 31 mei 2019

Moeten de Oranjevrouwen evenveel verdienen als de mannen?

Je kán het niet gemist hebben: het WK-voetbal voor vrouwen is begonnen. En vlak voor ’t toernooi begon maakte voetbalbond KVNB bekend dat ze de commerciële vergoeding voor de vrouwen net zo hoog maken als voor de mannen. Da’s de vergoeding die ze krijgen omdat bedrijven reclame maken met het Nederlands elftal, zoals bijvoorbeeld de Appie met hun posters van de Oranjeleeuwinnen.

Verdienen ze dan nu evenveel als hun mannelijke collega’s? Bij lange na niet. Dat komt omdat er nog wat meer soorten vergoedingen zijn. Zoals de wedstrijdpremies. Die zijn bij de mannen flink hoger dan bij de vrouwen. Maar is dat erg? We kletsen erover met Lize Kop. Ze is derde keeper bij de Oranjevrouwen.

Hi Lize, je bent derde keeper van de Oranjevrouwen, hoe maak je dan zo’n WK mee?

"Ja, natuurlijk wel vanuit een hele andere positie, maar het is voor mij echt een mooie leerschool. Ik kan lekker meekijken vanaf de zijlijn en vind ik eigenlijk wel heel mooi. Wie weet dat ik dan over twee jaar bij het EK wel de eerste keeper ben, of over vier jaar bij het volgende WK. Het is sowieso een hele leerzame ervaring voor mij."

Heb je nog een bijbaantje naast het voetballen? 

"Nee, ik kan nu wel van het voetballen rond komen, maar ik woon ook thuis. Dat scheelt behoorlijk in de kosten die ik maak. Er is trouwens ook niet heel veel tijd om nog te werken, ik wil mij 100 procent inzetten voor voetbal. Naast het voetballen studeer ik wel nog voor later, en dat is ’t dan ook wel."

De KNVB betaalt de mannen en de vrouwen nu een even hoge commerciële vergoeding. Maar per gespeelde wedstrijd krijgen de mannen nog wel steeds veel meer door de wedstrijdpremies. Is dat terecht vind je?

"Da’s een lastige vraag. Je moet kijken naar hoeveel geld er binnenkomt en hoe dat wordt verdeeld. Ik vind het positief dat het voor ons nu steeds beter geregeld is, dat vind ik vooral belangrijk. Maar of het terecht is of niet? Dat weet ik niet zo, het gaat mij vooral om de eerlijke verdeling."

En het verschil in salaris tussen mannen- en vrouwenvoetbal in het algemeen, vind je dat oneerlijk? 

"Nee, ik vind dat salarisverschil zeker niet oneerlijk. Mannen zijn al zoveel langer bezig met professioneel voetbal, die zijn ook ooit op het punt geweest waar wij nu zijn. Wij zijn eigenlijk net bezig, dus dan is het wel logisch dat wij niet direct op hetzelfde punt zijn als hen."

Binnen de Oranjevrouwen zijn de verschillen in salaris ook best wel groot, merk je daar wat van?

"Nee, daar merk je totaal niets van. Wij zijn allemaal gaan voetballen omdat we het leuk vinden. En binnen het team is niet echt een issue, iedereen is gewoon gelijk en gedraagt zich ook zo."

Hoe kan het salarisverschil kleiner worden gemaakt? Zou bijvoorbeeld een oplossing kunnen zijn dat degenen die wat meer verdienen een beetje afstaan aan de spelers die minder verdienen?

"Dat lijkt mij niet en dat is ook niet nodig. Iedereen heeft zijn eigen contract met z’n club. Dan hoeven degenen die meer verdienen dat niet af te staan. We werken er allemaal hard voor en het is maar net wat je afspreekt met je club. Hoe die verschillen wel kleiner kunnen worden? Tja, goeie vraag. Het ligt er natuurlijk ook aan waar je in je carrière bent. Ben je jonger of presteer je wat minder? Ja, dan is het wel logisch dat je ook wat minder verdient."

Laatste vraag: gaan we je dit WK nog onder de lat zien?

"Haha nee, ik ga er niet vanuit dat ik dit WK nog in het doel sta. Ik hoop over twee jaar bij het volgende EK wel, dat zou mooi zijn."