article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Een eindexamentraining volgen? Je bent niet de eni...
  ma 29 apr 2019
 • Hoe een herdenking Armeni√ęrs, Turken en Koerden b...
  wo 24 apr 2019
 • Waarom K-popfans zich hard maken tegen haat ūüíú
  do 18 apr 2019
 • Wie betaalt de prijs voor jouw goedkope t-shirt?
  wo 17 apr 2019

Een eindexamentraining volgen? Je bent niet de enige!

door Nisrine Sahla

Uit een rondgang van NOS Stories langs de 5 grootste bijlesbureaus in Nederland blijkt dat steeds meer jongeren kiezen voor een eindexamentraining. Gemiddeld schrijven zo'n duizenden scholieren zich jaarlijks in.

Populair

"We zien een stijging van zo'n 30 à 40 procent in vergelijking met vorig jaar. Dus er zijn een hoop extra leerlingen die dit jaar behoefte hebben aan extra lessen", zegt Wieger Maris van trainingsbureau Erasmus Examentraining. En ook bij Eindsprint melden zich jaarlijks tussen de 1500 en 2000 leerlingen aan, waarvan de meesten een examentraining in de meivakantie volgt. "Dat is bijna de helft meer dan vorig jaar", zegt Jelle Boersma van Eindsprint Examentraining.

Tijdens een een- of tweedaagse cursus wordt alles nog een keer herhaald wat voor het eindexamen van belang kan zijn. Je krijgt een stuk klassikale uitleg, maar gaat als leerling ook zelfstandig aan de slag met de stof. Trainingen voor beta-vakken als natuurkunde of scheikunde zijn populair, maar vooral de wiskundecursussen zit tijdens de eindexamenperiode bomvol.

Wiskunde

Dat een wiskundetraining zo populair is, komt volgens wiskundedocent Wim Caspers, omdat het een van de kernvakken is. "Je mag niet meer dan één 5 halen voor de verplichte vakken wiskunde, Nederlands en Engels. Dus je bent bijna verplicht om er een voldoende voor te scoren. Om die reden zorgt het vak voor een bepaalde druk."

Toch denkt Wim dat het wel loont, als je er veel voor oefent. ''Trainingen en extra lessen zorgen ervoor dat je stof weer op kunt halen. Je basiskennis en rekenregeltjes gaan er wel op vooruit bij zo'n eindexamentraining.''

NOS Stories ging langs bij zo'n eindexamentraining wiskunde:

 

Nandili is een van de leerlingen die zo'n eindexamentraining wiskunde volgt. "Of ik mijn examens haal, hangt heel erg af van wiskunde. Ik heb het afgelopen jaar niet heel veel gedaan, dus dan moet je nu op de blaren zitten. Daarom is een examentraining chill, want je krijgt extra lessen met uitleg en oefeningen. Dat geeft je een zekerder gevoel voor als je straks het eindexamen in gaat", zegt ze.

Nandili vindt het vak niet per se moeilijk. "Je hebt onderdelen die wat lastiger zijn, maar ik merk dat als ik er moeite voor doe, dat ik wel een voldoende haal."

Voor Robert-Jan is wiskunde wel lastig. "Het zijn heel veel regels die je moet onthouden. Kennis is stap één, maar dan moet je het ook nog eens toepassen. Dat maakt het ingewikkeld."

Maar zo'n examentraining helpt hem wel, vooral met lastige onderdelen zoals rekenen en algebra. "Je zit met meerdere mensen, dus je kunt elkaar helpen. Daarnaast biedt het je overzicht en geeft het je extra zekerheid voor het eindexamen", zegt Robert-Jan. Hij volgt, naast wiskunde, ook een examentraining natuurkunde en scheikunde.

Tips

Moeite met wiskunde en ben je bang dat je het eindexamen niet haalt? Wiskundedocent Wim heeft nog een tip: "Oefen lekker veel. Als je aan het oefenen bent, moet je pas stoppen als de som goed is gelukt." En tijdens het examen? "Begin met de opdrachten die je goed kunt", zegt hij.

Ook Maris van de eindexamentrainingen heeft nog een tip. "Neem genoeg slaap en zorg de laatste paar uur voor een examen nog even voor ontspanning." Maar ook: "neem een woordenboek mee naar elk examen. Misschien staat er een moeilijk woord in de opgaven, dan kan je die altijd opzoeken."

Behoefte aan extra vragen voor je examen? NOS Stories gaat tijdens de eindexamenperiode iedere dag live op Instagram. Check op welke momenten wij live gaan, zodat je niets mist!