article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • 'De prik neem je niet alleen voor jezelf, ook voor...
  vr 12 apr 2019
 • Hoe wordt de prijs van jouw concertkaartje bepaald...
  wo 10 apr 2019
 • Hoe onze Instafoto's soms de natuur schaden
  vr 05 apr 2019
 • Waarom de muziek die jij luistert steeds korter wo...
  wo 03 apr 2019

'De prik neem je niet alleen voor jezelf, ook voor anderen'

door NOS Stories

Niet meer voetballen, niet meer naar school, niet meer naar een feestje. Terry van 16 had meningokokken. "Mijn leven is volledig omgeslagen. Ik kan bijna niet meer horen en ik kan niet meer lopen."

Terry (16) ging in september op schoolreis en werd daarna ziek. Hij voelde zich moe en had koorts. De huisarts dacht dat hij een dikke griep had. Tja, wat kun je anders doen dan in bed liggen en uitrusten? Er bleek meer aan de hand te zijn toen Terry plotseling zijn ouders niet meer hoorde. Snel daarna werd hij opgepikt door de ambulance, en bleek in het ziekenhuis dat hij een hersenvliesontsteking had. Dat artsen hem vertelden dat hij meningokokken had, weet Terry niet meer. "Toen was ik al van de wereld", vertelt hij.

Snel heel ziek

De meningokokkenziekte krijg je door een bacterie: de meningokok. Soms zit de bacterie al in je neus of in je keel zonder dat je het weet. No worries, er is dan niets aan de hand. Maar heel, héél soms komt de bacterie verder in je lichaam. Dat veroorzaakt een bloedvergiftiging of een hersenvliesontsteking, en daar wordt je heel ziek van. Terry kreeg dat laatste, waardoor hij zes dagen in coma lag.

Horen? Dat lukte na een paar maanden later weer een klein beetje. "Rechts hoor ik nog twintig procent, links helemaal niets", zegt hij. Staan of lopen? Dat gaat nog steeds niet. "De ontsteking liep door naar mijn ruggenmerg. Daardoor werken de zenuwen in mijn rug naar de rest van mijn onderlichaam niet goed. En dus heb ik een rolstoel nodig." De schade is blijvend, maar met revalidatie probeert hij zijn lichaam te trainen en aan te sterken. "Ik zal nooit meer de oude worden."

NOS Stories ging bij Terry langs om te praten over liplezen en revalideren. 

Prikrondes

Vorig jaar zijn er al verschillende vaccinatierondes geweest. Maar wil je de prik nog hebben? Let dan even goed op wanneer je aan de beurt bent om hem te halen. Het hangt af van het jaar waarin je geboren bent. Ben je...

...geboren tussen 1 mei en 31 december 2004?
Dan heb je al een oproep gehad om de prik te komen halen. In januari was je aan de beurt.
...geboren in 2001 of 2002, óf tussen 1 januari en 1 mei 2004?
Dan heb je al een oproep gehad. Je kon óf in maart je prik al halen, óf bent in april nog aan de beurt....geboren in 2003 of 2005?
Je krijgt dan eind april een brief met een oproep. In mei of juni mag je je prik halen.

Kleine kans

"Een paar dagen voordat ik ziek werd, was ik met vrienden op een feestje en daar hadden we het nog over de 'nieuwe ziekte, meningokokken'", zegt Terry. "We wilden niet uit elkaars glas drinken omdat één van mijn vrienden vertelde dat je op die manier besmet kunt raken. Hoe weet ik niet precies, maar blijkbaar heb ik 'm tóch een keer gekregen. Iemand die even hoest of niest kan je al besmetten."

Die kans, dat je besmet raakt dus, is klein. Toch zijn er in de afgelopen tijd meer mensen ziek geworden van de meningokok-W. Een paar jaar geleden waren dat maar zo'n vier mensen per jaar, vorig jaar al meer dan honderd. Als je tussen de veertien en achttien jaar oud bent loop je het meeste risico om besmet te raken. Daarom wil de overheid dat die groep nu een inenting krijgt.

Je hebt er misschien al een vaccinatie gehad toen je klein was, maar deze prik beschermt je ook tegen die W-bacterie waarover we het net hadden.

Wat betekent dat, inenten?

Je krijgt dan een beetje van iedere bacterie in je lichaam gespoten. Ziek worden van de prik kan niet, want het kleine beetje aan bacteriën dat je in je lichaam krijgt, leeft niet meer. Daardoor kan je lichaam meningokokken 'herkennen'. Als iemand je dan nog besmet met meningokokken, maakt je lichaam supersnel stoffen aan tegen de bacteriën. Zo worden ze kapot gemaakt voordat ze je ziek kunnen maken.

"Als je twijfelt om de prik te nemen, doe het dan toch. Stel je voor dat je opeens niet meer kunt lopen en horen. Niet sporten, of naar school. Nog belangrijker: als je de prik neemt, kun je anderen niet ziek maken. Het gaat niet alleen om jezelf, ook om anderen", zegt Terry dwingend.

Aan het einde van 2019 heeft iedereen tussen de 14 en 18 jaar uitnodiging voor een prik tegen meningokokkenziekte gehad. Een beetje ingewikkeld misschien, die verschillende prikrondes, maar het RIVM laat weten dat er niet genoeg vaccins waren om iedereen tegelijkertijd de prik te kunnen geven.