article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Dit moet je weten over seksbots op Insta
  ma 25 mrt 2019
 • De aanslag in Utrecht in een tijdlijn
  di 19 mrt 2019
 • Bulten en littekens: lippen opspuiten gaat fout
  vr 15 mrt 2019
 • Dit zijn de belangrijkste momenten voor de brexit ...
  di 12 mrt 2019

Dit moet je weten over seksbots op Insta

door Gitte Hessels

Ik heb een grote buit. Zie wat ik heb in mijn bio. Hallo, ik ben vrijgezel schat. Wanna see my HUGE BOOTY? Je ziet vast weleens dit soort comments op Insta. Het zijn seksbots die hopen dat je op hun profiel klikt. Volgens experts worden dit soort bots steeds slimmer. Staat je Instafeed straks vol met seksspam?

Bots dus. Op Instagram vind je er miljoenen. Het is moeilijk om een precies aantal te noemen, omdat de bots heel snel opploppen en net zo snel weer gedeletet worden. Een soort software, gebouwd door slimme developers, kan honderden bots tegelijkertijd online droppen. De bots zien eruit als normale Insta-accounts, met echte volgers en een paar foto's, maar zijn volledig geprogrammeerd. Ze zijn gebouwd om één ding heel goed te kunnen. Bijvoorbeeld alle posts met de hashtag #nosstories een hartje geven, of alle 14-jarige mannelijke volgers van @nosstories volgen.

Commenten voor views

 

Ik voel me eenzaam, wil je komen proeven in mijn huis? Ik heb mijn naakte video geüpload, bekijk mijn verhaal! Seksbots zijn meestal geprogrammeerd om dit soort dingen te kunnen commenten. Via de link in hun bio beland je op een pornosite. Die sites kopen heel veel bots en proberen op deze manier veel views te krijgen en zo te cashen. Je denkt misschien dat dat ze niet lukt. Want niemand klikt toch op zo’n linkje? Nou, er klikt altijd wel iémand. Zeker als duizenden mensen een comment voorbij zien komen. Onder je eigen posts zul je niet zoveel last hebben van (seks)bots. Dat komt omdat de bots op zoek gaan naar grote accounts, denk aan het Insta-account van NOS Stories. Omdat wij veel connecties hebben met andere accounts, werkt dat versterkend op de algoritmes van de bots. En sowieso is een comment droppen onder één van onze posts natuurlijk een manier om veel mensen te bereiken."

 

Niet blij

Insta is, je raadt het al, niet blij met bots. Ze proberen automatisch bots eruit te pikken en dan te deleten. Daarvoor letten ze op accounts die heel specifieke dingen doen volgens een bepaald patroon. Zoals iemand die duizend hartjes geeft in één minuut. Dat valt op en zo'n account wordt dan snel verwijderd.

Maar developers weten dat en proberen hun bots zoveel mogelijk op echte mensen te laten lijken. Daarvoor passen ze hun software continu aan, zodat ze om de 'botspotter' van Insta heen kunnen werken. En volgens experts wordt het daarom steeds lastiger om ze aan te pakken.

Onder je eigen posts zul je niet zoveel last hebben van (seks)bots. Dat komt omdat de bots op zoek gaan naar grote accounts, denk aan het Insta-account van NOS Stories. Omdat wij veel connecties hebben met andere accounts, werkt dat versterkend op de algoritmes van de bots. En sowieso is een comment droppen onder één van onze posts natuurlijk een manier om veel mensen te bereiken.

"Dit wordt een loop", denkt social media-expert Kirsten Jassies. "Een ungoing wedstrijd. Die software gaat steeds slimmer worden. Iedere keer dat er iets verkeerd gaat en een account van Insta wordt afgegooid, past een nieuw account zich weer aan. De software leert zo van zichzelf."

Dit is Microsoft 1.0

Ook Jarno Duursma, trendwatcher digitale technologie, denkt dat de bots steeds slimmer gaan worden. "Dit is echt nog Microsoft 1.0 from scratch. Ik denk dat ze steeds intelligentere comments gaan geven en nog beter worden in het algoritme van Insta ontwijken. Het zijn er nu al veel, maar ik denk dat er nog meer bij komen, die ook steeds meer comments per minuut gaan plaatsen. Over een paar jaar kan een bot ook inzicht krijgen in wie je bent en kan-ie zich helemaal aanpassen aan wat je online doet."

Toch denkt data-analist Thomas van Boeschoten dat Insta de bots niet als grootste vijand ziet. "Ze doen alsof ze het belangrijk vinden om die bots van het platform af te gooien, maar ik denk dat dat eigenlijk wel meevalt. Als Insta alle bots verwijdert, verliest het misschien wel twintig procent van alle gebruikers. De waarde van Insta daalt dan ook."