article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Dit zijn de belangrijkste momenten voor de brexit ...
  di 12 mrt 2019
 • Is het nog oké om naar 'foute' artiesten te luist...
  wo 06 mrt 2019
 • Luistert je telefoon je af?
  ma 04 mrt 2019
 • Deze jonge crimewatchers volgen álles over Hollee...
  do 28 feb 2019

Dit zijn de belangrijkste momenten voor de brexit tot de deadline

door Gitte Hessels

Bereid je er maar op voor: de komende dagen vliegt het brexit-nieuws je om de oren. Er zit een belangrijke deadline aan te komen (die is op 29 maart) en daar moet last-minute nog veel voor gefikst worden. Dat je misschien geen idee meer hebt waarover het nu gaat is niet gek. Samen met correspondent Suse zetten we alle need-to-knows voor je op een rij.

Hoe zit het ook alweer?
Het Verenigd Koninkrijk wil uit de Europese Unie stappen. Daar stemde een kleine meerderheid van de Britse bevolking een paar jaar geleden voor in een referendum. Zij vinden dat de EU van alles voor hun land beslist, maar ze maken eigenlijk liever zelf regels.

Maar op een nette manier uit de EU gaan is niet bepaald easy. Als het Verenigd Koninkrijk en de EU vriendschappelijk uit elkaar willen gaan is daar een deal voor nodig. De premier van het Verenigd Koninkrijk moet dan met politici uit de EU afspraken maken. Over sommige dingen lukt dat wel. Zo zijn er al duidelijke afspraken over rechten van EU-burgers en de brexit-rekening.

Over één ding blijft gedoe...
... de grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat wordt de buitengrens van de Europese Unie. Maar hoe moet die grens eruit zien? Daar komen ze niet uit. Het Verenigd Koninkrijk wil een grens waar je niks van merkt, waarbij ze wel vrij kunnen blijven handelen maar zich niet hoeven houden aan de Europese regels. Maar de EU zegt dat dat niet kan. Toch  kwam er een plan, maar in januari stemde het Britse parlement daar tegen. May mocht blijven, maar moest wel gaan werken aan een plan B.

Wekenlang heeft ze met de EU gepraat, onderhandeld en -waarschijnlijk- ook geruzied. Gisteravond kwam daar een resultaat uit: een vernieuwde deal tussen het VK en de EU. Lukt het nog om het Britse parlement daarmee in te laten stemmen voor de brexit-deadline (de dag waarop de brexit helemaal rond moet zijn) van 29 maart? Daar gaat het de komende dagen over.

Dit is wat je per dag kunt verwachten
Dinsdag: Vandaag discussiëren de Britse politici over de vernieuwde deal van May en de EU. Daarna (rond 20.00u) mogen ze erover stemmen. Keurt het parlement het plan nu wel goed, dan is er een deal! Dat betekent dat Verenigd Koninkrijk de EU verlaat op de aardige en vriendschappelijke manier, waarbij goede afspraken zijn gemaakt. Feest in Brussel en Londen: het einde is in zicht.

Woensdag: Keurt het parlement het plan weer niet goed, dan komt er een nieuwe stemming. Die gaat dan over een no-deal-brexit. Een no-deal betekent dat Verenigd Koninkrijk uit de EU gaat met zonder afspraken, wat heel veel gedoe gaat opleveren. En dan? Dan kan er chaos ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan mega-files bij de grenzen. Suse: "Alle vrachtwagens van en naar het Verenigd Koninkrijk zouden dan bij de grens moeten worden gecheckt. Dat zijn er duizenden per dag – die staan dan stil."

Waarom? "De EU is een vrije handelszone”, zegt Suse. “Alle EU-landen hebben afspraken gemaakt over bijvoorbeeld tarieven en de veiligheid van producten. Als het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt zonder nieuwe afspraken, kan je er niet meer op rekenen dat iets nog safe is." Enne... daar zit eigenlijk niemand op te wachten. "Het is voor beiden partijen een rampscenario", zegt Suse.

Donderdag: Stemt het parlement ook tegen de no-deal, dan komt er nóg een stemming. Die gaat over het uitstellen van de brexit-deadline van 29 maart. Als de meerderheid van het Britse parlement vóór uitstellen is, moet May aan ieder EU-land gaan vragen of dat ook echt mag. Dat is nog best spannend. Suse: "Die landen zullen alleen maar toestemming geven als ze denken dat er daarmee een oplossing kan worden gevonden. De EU wil niet nog maanden zo doormodderen. En dus zullen ze wel voorwaarden stellen aan een uitstel van de brexit.” Geven alle 27 landen een oké, dan kan de brexit-scheiding nog maanden of jaren langer duren.

Oké, ik snap het. Maar waarom zou ík dit moeten weten?
De brexit raakt iedereen in Nederland, want het gaat ons land geld kosten. Wij handelen veel met het Verenigd Koninkrijk, en dat gaat na de brexit hoe dan ook moeilijker worden. Omdat het Verenigd Koninkrijk straks niet meer meedoet aan vrij verkeer van personen, kan je als Nederlander niet meer zomaar gaan wonen of werken in het VK. Een jaartje daar studeren zal ook lastiger worden. 

Als er de komende tijd geen deal wordt gesloten (dat is dan een no-deal-brexit) zijn de consequenties het grootst. Dat gaat Nederland heel veel geld kosten, maar heeft ook andere gevolgen. Er zijn dan bijvoorbeeld ook zorgen over de veiligheid: voor Britse en Nederlandse politie wordt het waarschijnlijk moeilijker om informatie te delen over criminelen.

Onder onze Insta-video's over de brexit stellen jullie vaak veel vragen. We zetten de vijf meest gestelde voor je op een rij, met antwoorden.

Waarom duurt het allemaal zo lang?

De 'bedenkers' van de EU hebben wel bedacht hoe een land erín kan, maar hebben minder uitgebreid nagedacht wat er moest gebeuren als een land eruit wilde. Het is de eerste keer dat dat nu gebeurt, en niemand weet eigenlijk precies hoe en wat. Over alle onderwerpen waar de Britten en de EU nu afspraken over hebben gemaakt, moet opnieuw worden gepraat. Het is belangrijk dat dat zorgvuldig gebeurd. Je moet je voorstellen: na meer dan veertig jaar samenwerken over van alles en nog wat zijn beide partijen helemaal met elkaar verstrengeld.

Wordt het Verenigd Koninkrijk nu een continent?
Nee. De brexit betekent dat het Verenigd Koninkrijk (het gaat dan om Engeland, Schotland, Noord-Ierland én Wales) niet meer bij de Europese Unie hoort. Het hoort dan niet meer bij de groep met landen die op allerlei vlakken samenwerken. Heel veel samenwerken   samenwerkt. Maar die Europese Unie is niet hetzelfde als Europa. De EU is een organisatie, Europa een continent. Het Verenigd Koninkrijk is dus straks geen lid meer van de EU, maar wel nog steeds een Europees land.

Wordt reizen naar het Verenigd Koninkrijk straks anders?
Dat ligt eraan wat voor brexit het wordt. Als er een akkoord wordt gesloten zal het reizen waarschijnlijk niet veel anders worden. Maar als er geen deal komt dan kan het zijn dat je na de brexit een visum moet aanvragen als je een citytrip naar Londen wilt maken.

Als ik wil gaan studeren in Londen, kan dat dan nog wel gewoon?
Ook dat ligt eraan wat voor brexit het wordt. Het is bijvoorbeeld nog afwachten dat de Britten met het Erasmus-programma blijven doorgaan. Grote kans van niet, want dat is een EU-programma. Hoe dan ook zal het zo makkelijk als het nu gaat zal het waarschijnlijk niet meer worden. Maar niets is dus nog zeker.

Waarom stapt Nederland niet óók uit de Europese Unie?
Het klopt dat het ook hier weleens over een nexit is gegaan: er zijn namelijk twee of drie politieke partijen die dat wel zien zitten. Maar de meeste Nederlanders vinden dat we beter af zijn als we wel gewoon lid zijn van de EU. Dat vinden de meeste Nederlandse partijen ook. Voorlopig willen ze geen referendum.