article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Is het nog oké om naar 'foute' artiesten te luist...
  wo 06 mrt 2019
 • Luistert je telefoon je af?
  ma 04 mrt 2019
 • Deze jonge crimewatchers volgen álles over Hollee...
  do 28 feb 2019
 • Dit verdienen scholieren met hun bijbaantje
  wo 27 feb 2019

Is het nog oké om naar 'foute' artiesten te luisteren?

door Gitte Hessels

Wat doe je als een artiest wordt beschuldigd van iets heftigs? Mute je dan zijn muziek of heeft wat een artiest doet niets te maken met wat-ie maakt? Daar gaat het nu over door een docu waarin twee jongens zeggen dat ze zijn misbruikt door Michael Jackson. We praten over de ingewikkelde vraag met radio-dj's Angelique van 3FM en Fernando van FunX.

Nog even over die docu, Leaving Neverland. Hier is-ie nog niet te zien, maar iedereen weet al wel waarover hij gaat. In de docu wordt Michael Jackson beschuldigd van kindermisbruik. En ook al is hij al tien jaar dood, die beschuldigingen zorgen voor veel ophef.

FunX-dj Fernando heeft de docu al wel gezien. Hij wil er nog wel iets over kwijt. "De maker van de docu heeft gekozen om één kant van het verhaal te vertellen", zegt hij. Michael Jackson kan zíjn verhaal nu niet meer vertellen."

Maar betekent dat dat je zijn muziek dan niet meer moeten luisteren? "Dat is onmogelijk", denkt Fernando. "Je gaat me niet vertellen dat je nu niet meer gaat dansen op Beat It op een feestje. Bovendien is Michael Jackson veel méér dan alleen zijn hits. Check de muziek van Justin Timberlake maar eens. Die is ook Michael Jackson-inspired. Je kunt niet om hem heen." Wat Fernando doet als radio-dj met Smooth Criminal en Billie Jean? "Dat laat ik aan de FunX-luisteraars over. Als die het niet meer oké vinden, gaan we het daarover hebben hier."

3FM-dj Angelique zag ook al een deel van de docu. "Het is niet nieuw, maar het overvalt me wel", zegt ze. "De jongens in de docu vertellen supergedetailleerd wat Michael Jackson met ze heeft gedaan. Daar ben ik best wel van in de war. Aan de ene kant wil ik het niet geloven, aan de andere kant vind ik het belangrijk dat we slachtoffers van seksueel misbruik serieus nemen." Ze heeft tijd nodig om erover na te denken, vertelt ze. "In die tijd ga ik zijn muziek niet draaien op de radio."

En bij rapper R. Kelly dan?

Ook een heel grote artiest. En ook hij werd een paar weken terug beschuldigd van seksueel misbruik. Enne... ook in een docu. Daarin vertellen verschillende slachtoffers hoe ze lichamelijk, mentaal en seksueel misbruikt zijn door de R. Kelly. Na die docu kwam de hashtag #MuteRKelly - wat zoiets betekent als 'snoer R. Kelly de mond'. Dat lijkt de afgelopen weken ook wel een beetje te zijn gebeurd. Je komt 'm nu niet meer tegen in Spotify-playlists en zijn optredens werden gecanceld. Hoe denken de dj's daar dan over?

Persoonlijk én ingewikkeld

FunX-dj Fernando zegt dat hij het met R. Kelly een stap verder vindt gaan. "Er zijn tapes en daarop zie je hem dingen doen", zegt hij. Fernando heeft het over uitgelekte video's waarop je kunt zien dat de zanger naar bed gaat met een jong meisje. "Alles moet nog bewezen worden, maar ja...".

Toch noemt Fernando de zanger ook geniaal. "De één is nu helemaal klaar met hem, de ander blijft zijn muziek wel gewoon luisteren." Fernando ook, zegt-ie. "Je kan een liedje nog steeds leuk vinden als de artiest iets heftigs heeft gedaan. Zijn vetste liedjes vind ik The world greatest en I Wish. Die zitten zo goed in elkaar. En gaan helemaal niet over seks."

En liedjes die dat wel gaan? "Die liggen gevoeliger. Je gaat erover nadenken waarom hij ze heeft geschreven en waarover ze gaan", zegt Fernando. Nummers als Bump N' Grind en It Seems Like You're Ready krijgen daardoor wel een iets andere betekenis. Ze op de radio draaien deed Fernando eigenlijk al niet. En of jij ze nu ook niet meer moet luisteren? "Tja. Dat is heel persoonlijk, en ingewikkeld", vindt Fernando. "Want hij heeft ook liedjes geschreven voor andere grote artiesten. Als je die luistert steun je 'm ook, vind ik. Dus uh, muten? Ik wens je succes!''

'Waar ligt de grens?'

3FM-dj Angelique denkt er anders over. Zij koos ervoor om zijn muziek niet meer te luisteren of te draaien op de radio. Een tijdje terug al - er bestaan al een paar jaar verhalen over R. Kelly en seksueel misbruik. "Bij Michael Jackson zijn er nu twee jongens die we moeten geloven. Bij R. Kelly is het duidelijker; zó veel slachtoffers vertellen hun verhaal."

"Als ik R. Kelly draai, voelt het alsof ik een artiest support die vrouwen misbruikt, en de meiden die zijn misbruikt niet serieus neem", legt ze uit. Ze zegt dat ze over de beslissing best lang na heeft gedacht. "Waar trek ik de grens? Vind ik de muziek tof en kan het me niet schelen wat een artiest privé doet? Of zie ik de artiest en z'n muziek als één ding?".

"Ik heb bij R. Kelly dat laatste", zegt Angelique. "Dat komt ook omdat zijn muziek ook seksueel is. Als je in de docu hoort dat hij seks heeft gehad met een meisje van 14 en je hoort dan 'my mind is telling me no but my body is telling me yes' in één van zijn teksten... Daar kan ik niet meer naar luisteren. Maar, heel belangrijk: ik wil niet oordelen over iedereen die zijn muziek wel gewoon luistert. Ik vind het wél belangrijk om het erover te hebben."

De documentaire Surviving R. Kelly is tot nu toe niet in Nederland te zien. De documentaire over Michael Jackson is deze vrijdagavond om 20.00u op tv te zien, op NPO3.