article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Is die Louis Vuitton echt of nep?
  do 10 jan 2019
 • Wat is Artikel 13 en waarom is er gedoe over?
  wo 09 jan 2019
 • Dit moet je weten over de Nashville-verklaring
  di 08 jan 2019
 • Hoe word je een bekende rapper? NOS Stories volgde...
  do 03 jan 2019

Is die Louis Vuitton echt of nep?

Je ziet vast wel eens mensen bij jou op school met truien en jassen met gigantische logo's. Gucci-riem voor 750 euro, Louboutin-sneakers van 900 euro. Niet gek dat je je afvraagt: HOE DAN? Met dat schamele salaris van meneer Albert Heijn, lukt het niet iedereen om dure merkspullen te kopen.

Maar zoveel geld neerleggen voor merkkleding hoeft niet persé.

Sam (niet zijn echte naam) wil anoniem blijven. "Wat ik doe is illegaal. Als de politie achter mijn identiteit komt, kan ik opgepakt worden voor het verkopen van namaak via Instagram", zegt de 17-jarige student. Hij laat een Louis Vuitton bril zien, namaak. "Deze is op het moment heel populair. Een bril van goede kwaliteit - zwaarder materiaal en betere glazen. Deze koop ik in voor 45 euro, en verkoop ik voor 90 euro."

De Belastingdienst en bureaus die zich bezighouden met merkenrecht, zien steeds vaker accounts op Instagram voorbijkomen die high class nepkleding en accessoires verkopen, 1:1. Instagram verwijderde op aanvraag van die bedrijven in 2018 ruim tweeduizend van dit soort accounts. 

Sams Insta-account heeft zo'n drieduizend volgers. Het account is een beetje zijn etalage voor namaakversies van dure merken zoals Gucci, Louis Vuitton, Daily Paper en Canada Goose. "Ik verkoop vooral aan minderjarigen en twintigers. Ze zien vaak rappers of mensen op straat merkkleding dragen en willen dat ook. De meesten kunnen het alleen niet betalen, dus gaan ze voor de neppe variant", vertelt hij.

Van China naar jouw huis

NOS Stories sprak met vier jonge handelaars die via Instagram nepmerkspullen verkopen. De producten komen vooral uit China. Sam: "Ik heb vaak een kleine voorraad thuisliggen, maar bestel ook op aanvraag van klanten. Via een website of contactpersoon van de fabriek kies ik de producten uit, en maak ik het geld over."

De spullen worden per boot, auto of vliegtuig naar Nederland vervoerd en bij Sam thuis afgeleverd. Hij verstuurt ze vervolgens per post naar de klant, zodat hij anoniem blijft. Een andere handelaar die we spreken, pakt het net iets anders aan. "De kleding wordt vanuit een fabriek in Hong Kong direct naar de klant gestuurd. Zo blijf ik als tussenpersoon anoniemer."

“Ik licht niemand op”

Voor het maken en verhandelen van nepmerkartikele kun je gepakt worden op schending van merkrecht en auteursrecht, zoals afgelopen jaar gebeurde. De boete daarvoor kan oplopen tot 25.000 euro. Daarnaast loop je het risico op een gevangenisstraf van maximaal vier jaar - maar dat komt minder vaak voor. 

Weer een andere handelaar is niet bang om gepakt te worden. "Mijn klanten weten dat ik nepproducten verkoop. Ik licht niemand op", zegt hij. 

Sam is in ieder geval nog nooit in de problemen gekomen met z’n handeltje, zegt ‘ie. "Aan de ene kant ben ik wel bang om gepakt te worden, aan de andere kant niet", zegt hij. "Uit de informatie die ik kan vinden weet ik dat je een strafblad kan krijgen, maar meestal komen minderjarigen weg met een waarschuwing."