article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Van lekker uitgaan met fake ID naar nachtje in de ...
  wo 12 dec 2018
 • Wat doet de Italiaanse maffia in Nederland?
  vr 07 dec 2018
 • Ook de Franse Léa (16) protesteert in een geel he...
  wo 05 dec 2018
 • Geldbloemen: snel cashen of juist niet?
  za 01 dec 2018

Van lekker uitgaan met fake ID naar nachtje in de cel

Je wilt super graag naar dat ene 18+ feestje waar je helaas nog niet oud genoeg voor bent. Wat doe je dan? De hele avond je favoriete serie bingen of misschien een illegale oplossing zoeken om toch naar het feestje te kunnen. Sommige jongeren kiezen voor een fake ID of dat van een vriendin of oudere broer of zus. Maar wat zijn de risico’s en is het slim om te doen? 

Nachtje brommen

Afgelopen weekend pakte dit niet zo lekker uit voor een meisje van zestien in Utrecht. Ze probeerde met het ID van een oudere vriendin een café binnen te komen en werd gepakt. De politie nam haar mee naar het bureau omdat ze zich niet kon legitimeren. En omdat haar ouders niet bereikbaar waren moest het meisje een nachtje in de cel slapen. 

Voor haar ging dit dus niet zo top. Maar zelfs voor de politie was dit een heftige maatregel. Ze probeerden contact met haar ouders te krijgen, maar dat lukte niet. De agenten vonden het niet veilig om het meisje midden in de nacht op straat af te zetten of alleen thuis te laten. Ze hielden haar daarom in een cel zodat ze veilig was.

Ze was niet de enige. Vorig jaar gebruikte ongeveer 20 procent van de jongeren bij het uitgaan een identiteitskaart die geleend of nep was. Honderden van hen werden betrapt door de politie. Klinkt niet veel maar is wel balen als jij wel gepakt wordt.

Het is dus mogelijk dat je een nachtje de cel in moet als je een fake ID gebruikt. Maar waarom is legitimeren dan zo belangrijk? 

Altijd je ID op zak

Vanaf je veertiende heeft iedereen identificatieplicht. Dat houdt in dat je altijd een geldig ID of paspoort bij je moet hebben als de politie daarom vraagt met een geldige reden. Op deze manier kunnen ze zien met wie ze te maken hebben. Heb je dat kaartje niet bij je dan kan je een boete krijgen en daar moet je heel wat vakken voor vullen bij de Appie. 

Maar dat is nog niet alles. Je staat voor lul voor de kroeg waar je gepakt wordt, je ouders worden gebeld en je moet mee naar het politiebureau. Ook kan je nog naar Halt worden gestuurd. Zij delen straffen uit aan jongeren. Óók als je een fake ID gebruikt, want dat valt onder de heftige term identiteitsfraude. 

Maar als je toch benieuwd bent hoe anderen het lukt om bij dat 18+ feestje binnen te komen lees dan vooral verder.

Living on the edge

Volgens Joppe (15) is het ''super makkelijk''. Zij gebruikt een fake ID om binnen te komen bij 16+ films bij de bios en in clubs: ''Ik scande m’n identiteitskaart en gebruikte Photoshop om mijn geboortedatum te veranderen. Ik zei dan gewoon tegen de portier bij de club dat ik mijn ID vergeten was en vroeg of een foto ook goed was die mijn moeder zogenaamd zou sturen. Ik liet dan gewoon de bewerkte foto zien en dan lieten ze me door. Ik heb wel altijd mijn echte ID bij me voor als er problemen zijn.''

Willem (19) had zelfs een heel handeltje in fake ID’s. Samen met wat andere eerstejaarsstudenten maakten zij valse legitimaties bij een plaatselijke drukkerij: ''Eigenlijk dachten we er niet zo goed over na, want het is natuurlijk hartstikke strafbaar. Het gaf ons vooral een kick dat we nu naar elk feestje konden waar we anders nog een jaar op moesten wachten. We lieten ze plastificeren waardoor het in het donker niet zo opviel. In totaal hebben we er zo’n 150 verkocht voor 30 euro per stuk. Niet slim, maar wel een leuke ervaring.''

Halt a niffo

Een voordeel van Halt is dat je geen strafblad krijgt. Hierdoor krijg je later geen last als je een stageplaats of baan zoekt. Eveline Huisman werkt bij Halt en volgens haar gebruiken vooral jongeren tussen de 15 en 17 jaar fake ID’s. 

''We willen jongeren bewust laten worden van hun acties. Om het meisje van zestien even als voorbeeld te gebruiken, heeft ze grote risico’s genomen. Ten eerste voor zichzelf door betrapt te worden door de politie, maar ook voor de horecaonderneming. Zij kunnen grote boetes krijgen als ze alcohol verkopen aan iemand onder de achttien''. Daarom laat Halt je dan je excuses aanbieden aan de eigenaar van de kroeg of het café en moet je aan de hand van leeropdrachten, de gevolgen van je acties uitleggen. Het kan zelfs zo zijn dat je een werkstraf krijgt. Dan moet je bijvoorbeeld de café-eigenaar helpen met schoonmaken.  

Halt blijft niet altijd zo vergevingsgezind, want als je na twee keer nog een derde keer terugkomt is het einde verhaal en moet je wel voor de rechter verschijnen. 

Je kent nu de risico’s die valse legitimaties met zich meebrengen. Misschien toch even goed nadenken als je naar dat  feestje wil. We nemen aan dat je niet een nachtje in de cel wil doorbrengen.