article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Wat kunnen jij en ik doen tegen klimaatveranderin...
  wo 10 okt 2018
 • #MeToo: hype of blijvertje?
  ma 08 okt 2018
 • Geen 20? Dan heb je dikke pech als je een kamer zo...
  vr 05 okt 2018
 • Zo ronselen nepmodemerken influencers op Instagram...
  wo 03 okt 2018

Wat kunnen jij en ik doen tegen klimaatverandering?

door Laura Luitjes

Stoppen met vliegen. Stoppen met autorijden. Stoppen met rundvlees eten. Stoppen met lange douchesessies. We weten inmiddels allemaal wel dat deze acties goed zijn voor het milieu. Maar wist je bijvoorbeeld ook dat netflixen bijdraagt aan klimaatverandering? Vier tips om de wereld (een beetje) te redden.

Deze week was er weer veel klimaatnieuws. Zo bepaalde de rechter dat Nederland méér moet doen om klimaatverandering tegen te gaan en stelde de Verenigde Naties dat in 2030 de CO2-uitstoot met bijna de helft verminderd moet zijn. Want, als de temperatuur nog meer stijgt, dan wordt de kans op overstromingen, droogte en extreme hitte namelijk te groot. CO2-uitstoot, de Verenigde Naties, het klimaat in 2030. Het klinkt misschien allemaal als een ver-van-je-bed-show, maar dat is het echt niet. Wij verzamelden een aantal tips waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht.

Punt 1: Recycle en verdien

Het kopen en verkopen van tweedehands spullen maakt het grootste verschil. Babette Porcelijn schreef een boek over de tips die het meeste impact hebben op het klimaat. ''Je kan het Beter, Anders en Minder doen, oftewel BAM. Koop spullen van goede kwaliteit die langer meegaan, koop tweedehands of koop überhaupt minder,'' tipt Babette. Het gaat namelijk langer mee en juist dat bespaart grondstoffen, energie, water en afval.

Kijk bijvoorbeeld eens bij een kringloopwinkel bij jou in de buurt of daar nog leuke dingen hangen. Shop online bij United Wardrobe, een soort marktplaats voor kleding. Of check de kledingbibliotheek Lena in Amsterdam, daar kun je kleding voor bijvoorbeeld een weekje huren. Helpt niet alleen het milieu, maar ook je portemonnee. 

Punt 2: kappen met filmpjes kijken (ok, minderen)

Tja, als je het klimaat écht wilt redden, dan moet je er wel wat voor over hebben. Streamingdiensten als Netflix en HBO slaan hun video’s wereldwijd op servers op die meestal niet op groene energie draaien. En dat kost dus stroom, véél stroom.  

Greenpeace publiceerde begin 2017 al een rapport waarin ze uitleggen hoe online diensten gebruik maken van duurzame energie. Vooral videodiensten gebruiken veel stroom, blijkt uit dit rapport. Netflix en HBO blijken kwaaddoeners. Van het energiegebruik van Netflix is maar 17 procent groene stroom en van HBO 22 procent. YouTube scoort het best, van de energie die zij verbruiken is 56 procent groen. 

Video’s streamen kost veel energie, omdat er grotere bestanden verstuurd moeten worden. In de toekomst zal dit niet minder worden: met de komst van ultra-HD, kost het nog meer data en dus nog meer energie. Het klinkt lame, maar het beste is dus om te minderen met het streamen van video’s. Lees weer eens een boek of ga buiten chillen met vrienden.

Punt 3: zet je telefoonscherm minder helder

Je telefoon moet je vaak een, twee of soms zelfs drie keer op een dag opladen. Dit kost (tadaaa) veel energie. Probeer je helderheid eens wat lager te zetten, zo gaat-ie langer op een dag mee. En als je ‘m dan toch echt moet opladen, trek dan de stekker eruit als je telefoon 100 procent opgeladen is. Want je oplader tapt nog steeds stroom als 'ie in het stopcontact zit.

Oke, we zullen eerlijk zijn. De impact van deze tip is niet mega groot, maar alle kleine beetjes helpen.

Punt 4: Europa ontdekken met de trein

Een retourtje Bali heeft dezelfde impact als vier jaar autorijden. ''Vliegen onder jongeren is booming. Je ziet selfies op de gekste plekken in de wereld. Als je gaat, doe het goed en blijf lekker lang weg,'' zegt Babette. Of pak het helemaal anders aan en reis met de trein door Europa. ''Als je in het vliegtuig stapt, sla je de reis over. Geniet van het onderweg zijn. Ga bijvoorbeeld interrailen.''

Wil je nou weten wat jouw impact is op het klimaat en wat je daar precies aan kan doen? Dat kan! Test het hier: http://mijnverborgenimpact.nl/