article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Scóóóre: een miljoen subs op YouTube
  ma 06 aug 2018
 • De FIFA eWorld Cup 2018: 250.00 dollar bij elkaar ...
  vr 03 aug 2018
 • In Friesland werd vandaag keihard gekaatst
  wo 01 aug 2018
 • Mannen moeten hun zaad kwijt...
  do 02 aug 2018

Scóóóre: een miljoen subs op YouTube

GameMeneer, Gio en Meisjedjamila: ze haalden onlangs alledrie de 1 miljoen abonnees op YouTube.

Gegil, tranen en confetti. Dat was er gister te zien op de Insta-livestream van Djamila, oftewel Meisjedjamila. "Dit is zo ongelooflijk", viert Djamila haar miljoen abonnees op YouTube. Ze is de eerste vrouwelijke Nederlandstalige YouTuber met zoveel abonnees.

Zes nullen

Ze was niet de enige waar de slingers konden worden opgehangen. Ook Gio bereikte de mijlpaal van een miljoen. "THANK YOU ALL, dit gevoel is onbeschrijfelijk. Ik hou van jullie en bedankt voor alle dingen die ik tot nu toe al heb kunnen doen in mijn tienerleventje❤️", schrijft hij op Instagram. 

De twee waren er net iets later bij dan Don Plevier a.k.a GameMeneer. Die pakte vorige maand de 1 met zes nullen. 

Maar hoe moeilijk is het nou om die miljoen abonnees te krijgen? Nou, dat ligt eraan. Laat we eerst eens kijken naar dit lijstje met de 10 grootste YouTubekanalen van Nederland:

Deze kanalen hebben één ding gemeen: ze zijn niet écht Nederlands. NikkieTutorials ken je bijvoorbeeld wel, maar Nikki de Jager, zoals de beautyvlogger in het echt heet, maakt alleen Engelstalige content. Dat geldt ook voor gamers Kwebbelkop en Jelly.

Zes andere kanalen draaien om muziek, en dan vooral onze populaire dj's. En Saskia's Dansschool, tja, de naam zegt het al. Je ziet er leuke dansvideo's, maar die scoren vooral in het buitenland lekker.

Enzo Knol

En dit lijstje gaat nog even door. Pas op plek 18 vinden we de eerste Nederlandstalige YouTuber: Enzo Knol. Hem lukte het eind 2015 als eerste echt Nederlandse maker de miljoen abo's aan te tikken. De gasten van StukTV deden het iets later, en haalden in begin 2016 de miljoen subs.

Toch blijft volgens YouTube het aantal Nederlandstalige makers met een miljoen abonnees 'een illuster rijtje'. Dylan Haegens bereikte de grens begin 2017, DagelijksHaaDee (het kanaal van Milan Knol) deed dat een half jaar later. Nu zijn daar dus GameMeneer, Gio en Meisjedjamila bijgekomen. 

Op zich is het ook logisch dat er niet zoveel kanalen zijn met een miljoen abonnees. 8 miljoen Nederlanders maken gebruik van YouTube, waarvan 2,2 miljoen dat dagelijks doen. Als je een bedenkt dat jij natuurlijk ook niet op alle kanalen die je checkt abonneert, is een miljoen dus best veel.

Op naar de 2 miljoen

Ondertussen zijn Enzo Knol en StukTV trouwens alweer hard op weg naar de 2 miljoen. Enzo heeft er nog zo'n 70.000 te gaan, StukTV iets meer dan het dubbele. Als je bedenkt dat beiden er elke maand meer dan 30.000 abonnees bij krijgen, is er bijna een cirkeltje op de kalender te zetten wanneer ze de nieuwe grens zullen halen.

Helaas voor Enzo, Giel, Thomas en Stefan ziet YouTube de 2 miljoen trouwens niet als een een magische grens. Levert 1 miljoen je nog een Gouden Playbutton op, pas weer bij 10 miljoen krijg je de volgende prijs. Maar dat is dan wel een hele mooie, de Diamond Creator Award:

<

Het duurt dus nog wel even voordat een Nederlandstalige YouTuber die gaat halen, maar wie komen nu richting de miljoen? Kalvijn en de jongens van Prankster komen in de buurt, en zitten op ruim 870.000 en 860.000 volgers op dit moment. Wordt vervolgd dus.

Weten wat deze bekende YouTubers verdienen met hun kanaal? Roel en Ivo van NOS Mashup zochten het uit: