article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Waarom vrouwen in Iran vandaag dansen op Insta
  ma 09 juli 2018
 • Dit is wat je moet weten over de jongens in de Tha...
  vr 06 juli 2018
 • Wat heb je liever: een condoom of een druiper?
  do 05 juli 2018
 • Fantastic: Een drijvend park van plastic!
  wo 04 juli 2018

Waarom vrouwen in Iran vandaag dansen op Insta

De Iraanse Maedeh Hojabri is opgepakt omdat ze zonder hoofddoek danste in een video. Als reactie maken andere vrouwen nu zo'n zelfde filmpje. "Ik dans omdat ik wil laten zien dat je blijdschap niet weg kan nemen door tieners op te pakken", schrijft één van hen bij een video waarin ze vrolijk door het beeld danst.

Arrestaties

De boodschap erachter is wat minder blij. In Iran is dit weekend Maedeh van 17 gearresteerd vanwege een soortgelijke video. Ook bij drie andere populaire Instagrammers uit Iran is dit gebeurd.

Maedeh heeft meer dan 300 van dit soort video's online staan. Het levert haal veel likes op, maar de Iraanse overheid vindt het dus geen hartjes waard. In het land mogen vrouwen namelijk in het openbaar niet dansen. Bovendien moeten ze een hoofddoek dragen. In de wet staat dat dit ook moet als je voor de camera staat. En daar hield Maedeh zich in deze video dus niet aan:

De originele video is inmiddels verwijderd, maar andere Iraniërs hebben hem massaal opnieuw gepost. Maar ook anderen zetten hun dansjes dus online. Van jong tot oud, soms met en soms zonder hoofddoek.

 

Excuses op staatstv

Maedeh moest samen met drie anderen op staatstelevisie verschijnen, waar ze hun excuses moesten maken voor de video's. Huilend en trillend vertelt Maedeh dat het niet haar bedoeling was om aandacht te trekken met haar filmpjes. Een boodschap die ze gedwongen moest brengen, zeggen veel mensen. 

Het is niet voor het eerst dat er een meisje wordt opgepakt voor een dansje op social media. Reihane Taravati werd een paar jaar geleden samen met een groepje vrienden gearresteerd nadat ze een video online had gezet waarin ze samen dansten op Happy van Pharell Williams. Ook zij moesten op staatstelevisie vertellen hoeveel spijt ze ervan hadden. Ook zou hen 90 stokslagen te wachten staan als ze nog een keer zo'n 'fout' zouden maken. 

Dansende meisjes opgepakt, verkrachters gaan vrijuit

Die stokslagen heeft ze nooit gekregen en nu, drie jaar later, is Reihane een bekende Instagrammer in Iran. Haar arrestatie heeft er niet voor gezorgd dat ze zich nu niet meer durft uit te spreken. Over Maedeh schrijft ze nu: "Jullie hebben me gearresteerd voor 'being Happy' toen ik pas 23 was. Nu pakken jullie iemand die pas 18 is. Wat gaan jullie tegen de volgende generatie doen?" Want ook die gaan niet stoppen om gelukkig te zijn, zegt Reihane. 

Een boodschap waar ook de bekende Iraanse blogger Hossein Ronaghi achter staat. "Mensen ergens anders in de wereld zullen lachen wanneer je ze vertelt dat dansende meisjes van 17 en 18 hier worden opgepakt omdat ze onfatsoenlijk gedrag zou verspreiden, terwijl kinderverkrachters en anderen vrij rondlopen. Dat is ongelooflijk."

Zelfs de president op Insta

Instagram is een van de weinige sociale media waar ze in Iran wel op kunnen. Twitter en Facebook zijn al jaren verboden. Insta opvallend genoeg niet. Maar liefst 24 miljoen Iraniërs zitten er dan ook op. "Het is nu het belangrijkste communicatiemiddel en het grootste nieuwsmedium. Iedereen zit erop, zelfs president Rohani", zei correspondent Thomas Erdbrink, bekend van zijn serie Onze Man In Teheran, eerder in een interview.

"De invloed op het sociale leven is enorm. Zo is het aantal scheidingen zelfs toegenomen doordat mannen op Instagram allemaal mooie vrouwen zien, mooier dan hun eigen vrouw. Voor het eerst zien ze in de uithoeken van het land dankzij Instagram hoe er wordt gefeest in Teheran. Dat willen zij óók!"

Hard ingegrepen op Insta-posts

Maar ondanks dat Instagram dus wél toegestaan is, kun je er niet alles op posten. Eerder verschenen er veel protestvideo's van vrouwen die hun hoofddoek in het openbaar afdeden en aan een stok heen en weer zwaaien. Het sociale medium wordt goed in de gaten gehouden om deze vrouwen op te sporen, en dus op te pakken. 

"Maar dat betekent niet dat er de hele tijd arrestaties plaatsvinden", zegt Iran-deskundige Peyman Jafari in podcast De Dag. "Heel veel Iraniërs plaatsen dit soort video's. De machthebbers hebben het gevoel dat ze controle verliezen en grijpen daarom soms hard in. Ze willen laten weten: we kunnen je vinden." Jafari denkt niet dat dat iets gaat veranderen. "Vrouwen in Iran willen doorgaan met wat ze aan het doen zijn: lol hebben. Het is niet te doen dat tegen te houden."