article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • INDIGO 2018: de showcase voor Nederlandse indiegam...
  vr 29 juni 2018
 • Dit is de man achter alle FAME graffiti-tags
  do 28 juni 2018
 • Wanneer heb je een reden om niet naar school te ga...
  wo 27 juni 2018
 • Dit klopt wel/niet over de prik tegen baarmoederha...
  di 26 juni 2018

INDIGO 2018: de showcase voor Nederlandse indiegames

Van VR, tot AR, een mouse game of een game die een custom controller heeft. Je vindt het vandaag allemaal op de Indigo 2018 in Utrecht. De Indigo is een kleine beurs waar een stuk of 40 kleine developers staan om hun games te laten zien, zogenoemde indiegames.

Graphics zoals je die in Battlefield 5 of Uncharted krijgt moet je niet verwachten. Bij indiegames gaat het vaak om het verhaal, je ontdekkingsreis en de maatschappelijke boodschap die ze willen overbrengen. Solace State van de Canadese ontwikkelaar VividFoundry is zo'n voorbeeld. De game draait veel meer om het verhaal dan je gewend en je bestuurt 'm met de muis. 

In de game wordt je meegenomen in een verhaal waarin je steeds keuzes moet maken. Het verhaal wordt met tekst in beeld verteld. Door op oplichtende woorden te klikken ga je verder in het verhaal en moet je keuzes maken. Die keuzes gaan over seksuele voorkeuren, man of vrouw, lhbt en andere diversiteitsonderwerpen. 

StoryWall

Een ander leuk voorbeeld is StoryWall. Een game voor kinderen die in het ziekenhuis in hun bed liggen te wachten voordat ze de operatiekamer ingaan. Met een tablet en augumented reality kunnen ze een onderwatergame spelen. Ze moeten vissen vangen die op de tablet door de kamer heen zwemmen. "Dat neemt de zenuwen bij kinderen weg", vertelt Merel van Studio Beep. "We hebben het nu draaien bij Isala in Zwolle en daar zijn ze er erg positief over." Het is alleen bedoeld voor kinderen maar sommige volwassenen zijn ook nieuwsgierig. "Dan vragen ze waarom zij niet zo'n tablet hebben met allemaal leuke visjes erop."

De Indigo wordt elk jaar georganiseerd door Dutch Game Garden (DGG). "We proberen hier gamemakers en business aan elkaar te koppelen", vertelt Eline van DGG. "Het is namelijk niet makkelijk om als beginnende gamestudio succes te hebben. Door deze beurs hopen we ze een beetje op weg te helpen."