article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Deze docenten gaan langs bij hun geslaagde leerlin...
  wo 13 juni 2018
 • 15.000 jongeren reizen op kosten van de EU
  di 12 juni 2018
 • Uren achter elkaar op de tandem voor het klimaat
  ma 11 juni 2018
 • Waarom gaan Nederlandse jongeren zo hard op de pil...
  vr 08 juni 2018

Deze docenten gaan langs bij hun geslaagde leerlingen

door Debora Post en Sherina Leerdam

Het was een spannende dag voor meer dan 200.000 scholieren. Heel veel hebben vandaag gehoord of ze geslaagd zijn voor hun eindexamen. Vaak gebeurt dat via een telefoontje, maar het kan ook anders. Op het Amsterdamse Marcanti College kregen leerlingen die gezakt zijn vandaag een belletje, maar de geslaagden werden verrast aan de deur. Eén van de leraren die goed nieuws komt brengen, is wiskunde-lerares Sevinç Göksen-Zayim (33). Het idee komt van haar en haar zusje, ook docent op de school. "We hebben best een persoonlijke band met de leerlingen, dus leek het ons leuk om wat extra's te doen voor ze."De meeste havo-eindexamenkandidaten op het Marcanti College deden hiervoor vmbo. Sommige leerlingen kennen we al sinds het begin van het vmbo, en hebben we door de jaren heen zien groeien. Dan heb je echt veel opgebouwd."

De school begon vorig jaar met deze vorm van feliciteren. "Het was een experiment, niemand verwachtte het. Maar het was zo'n groot succes dat we het dit jaar weer wilden doen. "Maar het blijft bij een bezoekje tot de voordeur, zegt Sevinç. "We gaan niet naar binnen bij de leerlingen. Elke ouder wil dat, maar daar hebben we echt geen tijd voor. We feliciteren de leerling, geven bloemen en gaan dan weer door."

De ontlading is dan ook groot voor degene die goed nieuws krijgen. Al dagen gieren de zenuwen door de lijven van de scholieren. Sevinç merkte er alles van. "Gisteravond barstte het al los, toen konden leerlingen het echt niet meer aan. Ze hebben me de hele nacht gestalkt, maar gelukkig stond mijn telefoon op stil."

In de auto worden de gezakte leerlingen gebeld door docent Igor. Hij is mentor van 5 havo en belt een leerling met slecht nieuws. "Ze is ook nog maar heel kort in Nederland en je merkt dat het niveau nog niet voldoende is", legt hij achteraf uit.

Konden de docenten dan niet beter langs de gezakte leerlingen gaan? "Nee", zegt Igor. "Aan die leerlingen willen we echt meer tijd en aandacht geven." Daarom is er 's middags ook nog een bijeenkomst op school. "Voor het ondertekenen van de cijferlijst en om samen te kijken of de leerling alsnog kan slagen."Want die kans zit er voor de meesten best in. "Van die 5 kan jij echt wel een 6 maken", zegt Igor lachend aan de telefoon.