article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Worden jouw hersenen gefrituurd door je telefoon?
  do 07 juni 2018
 • Young Impact Awards voor jongeren met een missie
  wo 06 juni 2018
 • Yo! Het is je boy, meester Rob en jullie zijn alle...
  di 05 juni 2018
 • Waarom je op festivals nog steeds met muntjes beta...
  ma 04 juni 2018

Worden jouw hersenen gefrituurd door je telefoon?

door Loes van Langen

Internetloze plekken zijn bijna niet meer te vinden in Nederland. Bijna overal kan je wel een appje sturen, live gaan of met iemand aan de andere kant van de wereld facetimen. Straks is er 5G en wordt dat alleen nog maar meer. 

 "Dat is voor een groeiende groep een probleem", vertelt documentairemaakster Bregtje van der Haak. Ze maakte de documentaire 'Ubiquity' waarin ze drie mensen volgt met elektrohypersensitiviteit: ze zijn overgevoelig voor elektromagnetische straling van smartphones, wifi en zendmasten. Wat blijkt? "Als ze in een zone zonder wifi of andere apparaten met straling zijn, hebben ze nergens meer last van."

Ze maakte een app met de laatste stralingsvrije plekken van Nederland. "Het zijn er niet veel meer. In Brabant heb je er nog één, op de Veluwe en in het hoekje van Groningen." Wil je even zonder straling? Dan weet de app White Spots de dichtstbijzijnde plek waar je moet zijn. Maar is die overgevoeligheid wel echt? Critici denken dat het psychisch is. Als je de Better Call Saul kent, herken je dat misschien. De vader van Saul wordt in de serie gek van de koppijn en geluiden die hij hoort. Hij kan zijn huis niet meer uit. 

Veel ongeloof

Ook Bregtje zegt dat lang niet iedereen gelooft dat straling écht het probleem is. "Maar als je het die overgevoelige mensen ernaar vraagt dan zeggen ze: 'natuurlijk wil ik ook dat het iets anders is'. Gevoeligheid voor straling is zo ontzettend onhandig."

Is er nog wel een plek voor deze mensen in onze wereld? Nu is er nog tijd om iets te veranderen zegt Bregtje. "In Parijs zien ze het als een milieuprobleem. Daar willen ze 30 procent minder straling." Zelf vindt Bregtje dat er zones zonder straling in Nederland moeten komen. "In scholen en bibliotheken bijvoorbeeld. Net zoals rookvrije zones."

Wil jij checken of jij last hebt van straling? Schrijf dan elke dag op hoe je, je voelt. Zet je telefoon, IPad en laptop uit. En schakel de stroom 's nachts ook uit. Is er een verschil? Dan kan het maar zo zijn dat de stralingsbronnen daar invloed op hebben.