article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • We moeten het even hebben over ongesteldheid
  ma 28 mei 2018
 • Dit moet je weten voor het havo-examen biologie
  vr 25 mei 2018
 • Wat weten Insta, Snap en Netflix over jou?
  vr 25 mei 2018
 • Tips voor het havo-examen Scheikunde van Sieger Ko...
  do 24 mei 2018

We moeten het even hebben over ongesteldheid

Bloed, krampen, buikpijn en tampons... Het is vandaag World Menstrual Hygiene Day, en dus hét moment om het te hebben over ongesteldheid. 

Allereerst: mannen, ook voor jullie is dit belangrijk. Want we kunnen met z'n allen helpen dit bloedserieuze onderwerp minder een taboe te maken.

Want ook hier in Nederland praten we er niet graag over. Uit een onderzoek bleek eerder dat 57 procent van de vrouwen tampons en maandverband uit schaamte verstopt voordat ze naar de wc gaan. Tieners zeiden zelfs dat ze liever gepest worden, dan dat ze over hun menstruatie zouden moeten praten.

Spuiten en Slikken-presentatrices Gwen van Poorten en Emma Wortelboer probeerden eerder dit jaar het taboe aan te pakken met de campagne #kutverhaal. Volgens Gwen is dat ongemak helemaal niet nodig. “Als onze moeders niet ongesteld zouden zijn geworden, dan waren wij er allemaal niet geweest. Het is tijd dat we er gewoon over kunnen praten in plaats van stiekem onze tampons de wc in smokkelen.” 

Ook verschillende organisaties zeggen dat het anders moet. In Nederland gaat vandaag bijvoorbeeld de hashtag #deschaamtevoorbij rond op social media. Want als wij wat normaler over ongesteldheid doen, dan helpen we daar de rest van de wereld ook mee, is het idee.

De schaamte en het gebrek aan kennis over ongesteldheid zorgen in verschillende landen voor serieuze problemen. In India heeft de helft van de meisjes bijvoorbeeld geen idee wat menstruatie inhoudt voordat ze het worden. 

Niemand vertelt ze dat, en bovendien gaan er heel veel spookverhalen rond. Menstruatie wordt gezien als vies, en het is voor vrouwen zelfs verboden om tijdens hun ongesteldheid voedsel aan te raken.

In deze video legt Lakshimi je uit hoe het is om in India ongesteld te worden:

Zo'n 1 op de 5 meisjes gaat tijdens haar ongesteldheid niet naar school. Dat komt onder meer omdat ze geen maandverband hebben. Voor 300 miljoen Indiase meisjes en vrouwen is dat namelijk te duur. Zij improviseren maar wat met oude kranten of lappen stof, gevuld met bladeren op zaagsel. Niet echt hygiënisch dus.

"Ik zou de dingen die ik zag niet eens gebruiken om mijn auto mee schoon te maken", zei Arunachalam Muruganantham erover. Het zette de Indiase man aan het denken: kan ik niet betaalbare maandverband maken?

Na heel veel tests bij zijn vrouw en haar zussen, ontwierp Arunachalam een machine waarmee hij voor een derde van de normale prijs maandverband kon maken. Het werd een groot succes: van het verhaal van Arunachalam werd zelfs een film gemaakt.

Maar als je denkt dat het alleen in Afrika en Azië speelt: nope. Een paar jaar geleden ontstond er in onder meer de VS, Canada, Australië en Frankrijk een discussie over 'period poverty', oftewel menstruatiearmoede. Op de één of andere manier werden maandverband en tampons daar onder 'luxegoederen' gerekend. En dat betekent hogere belastingen. 

En dat maakt het voor bijvoorbeeld mensen in armoede, daklozen of vluchtelingen moeilijk om de maandelijkse periode gewoon fris door te komen. "Kinderen van nog maar 11 jaar gaan gebukt onder schaamte omdat ze zich met sokken moeten behelpen of tissues in hun ondergoed vasttapen," zei Amika George, de 18-jarige initiatiefnemer van de campagne #FreePeriods, in 2014. 

De acties in de verschillende landen hadden succes en in onder andere veel Amerikaanse staten en Frankrijk ging de belasting omlaag. In Nederland speelt het probleem trouwens niet: hier vallen tampons al onder een laag belastingtarief. 

Maar goed, zoals gezegd valt er nog genoeg te doen in Nederland om het onderwerp helemaal bespreekbaar te maken. Dat is ook wat het KRO-NCRV-programma Yo Mo! probeerde door hun mannelijke collega's eens te laten voelen hoe het eigenlijk is om ongesteld te zijn. Nou, zo dus.