article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Examen én de ramadan: hoe doe je dat?
  di 15 mei 2018
 • Dit moet je weten voor het vmbo-examen Geschiedeni...
  di 15 mei 2018
 • Dit moet je weten over de examens Wiskunde (vmbo) ...
  ma 14 mei 2018
 • 'Mijn depressie voelt als een duizend kilo wegende...
  vr 11 mei 2018

Examen én de ramadan: hoe doe je dat?

Duizenden leerlingen maken hun eindexamens op een lege maag: zij doen mee aan de ramadan. Gaat dat samen? 

Nog even als je het niet weet: de ramadan is een speciale maand in de islamitische kalender. Het is een moment waarop moslims eens goed nadenken over alles, maar ook vasten. Oftewel: niet eten en drinken zolang het licht is.

En dat is best een lange tijd, als je bedenkt dat de zon 's ochtends al vóór 6 uur opkomt en pas rond half 10 's avonds onder gaat. Daarom wordt er deze maand 's ochtends vroeg stevig ontbeten, en ook 's avonds laat flink gebunkerd. 

Slaapgebrek

Maar tussendoor zijn er dus 16 uur waarin je niet kunt eten. En dat is helemaal pittig voor examenleerlingen. Voor het eerst in zo'n dertig jaar valt de ramadan namelijk samen met de eindexamens. Enkele duizenden scholieren maken daarom hun examens op een lege maag.

Sommige docenten maken zich daar best zorgen over. Mustapha Esadik, docent geschiedenis in Nieuwegein, twijfelt of zijn leerlingen die aan de ramadan doen hun examens wel net zo goed kunnen maken als anderen. "De momenten dat ze kunnen eten is 's avonds en 's nachts. Daardoor zullen ze misschien een slaapgebrek hebben, zeker wanneer ze ook nog naar een moskee gaan", zegt Mustapha. 

Ook in de politiek werd er eerder over gesproken. Aan de minister werd gevraagd of de eindexamens niet verplaatst konden worden vanwege de vastenmaand. Maar die zag dat niet als een optie: de boel omgooien was volgens hem 'praktisch onmogelijk'. 

Maar niet iedereen zit de het vasten tijdens de examens als probleem. Docent Yasin Yaylali, beter bekend als de vloggende Meester Yasin, op FunX: "Voor de meesten die aan de ramadan doen is het een soort van routine. Ze zijn gewend om normaal ook gewoon naar de les te gaan en toetsen te maken Dat geeft wel vertrouwen dat ze dit ook kunnen."

Meevallen

Dina is één van de leerlingen die aan het vasten is tijdens de eindexamens. Ze vindt het wel extra spannend om die twee dingen te combineren. "Het is wel heel pittig, denk ik. Maar ik kijk er niet echt tegenop, het komt wel goed", zegt ze op FunX.

"Ik denk niet dat het me negatief gaat beïnvloeden. Als je gewoon van te voren goed eet, zal het wel meevallen. Je moet gewoon niet de hele dag denken: ik heb honger, ik heb honger."

Om zijn leerlingen voor te bereiden regelde docent Mustapha een diëtiste op school. "Ik heb haar gevraagd te vertellen wat de leerlingen het beste 's avonds kunnen eten. Ze noemde dat brain food, want je hersenen gebruiken kost veel energie." Ook meester Yasin heeft nog wel een tip. "Ga voorin zitten bij het examen. Dan zit je niet de hele tijd tegen etende klasgenoten aan te kijken."

Een aantal tips op een rijtje:

- Drink 's ochtends vroeg (en wanneer het dus nog donker is en mag) een extra paar glazen water. Dan voorkom je dat je heel erg dorst krijgt tijdens je examen.

- En om de honger te voorkomen? Eet dingen met veel vezels, zoals rijst, volkorenpasta, aardappelen en bruinbrood. Groente en fruit mag natuurlijk ook niet ontbreken. 

- Laat een vette hamburger of pizza juist staan. Daar zit vaak veel zout in en dat betekent: DORST. 

- Ga na je examen op tijd naar huis en probeer dan zoveel mogelijk te leren. Dan gaat het een stuk makkelijker dan later op de dag, wanneer je minder energie hebt.

- Probeer zoveel mogelijk onafgebroken te slapen. Sommigen slapen tijdens de ramadan in twee delen, om tussendoor te eten, maar beter is het om gewoon in één keer acht uur in je bed te blijven.

Om jullie op weg te helpen met de eindexamens, gaan wij elke avond live op de Insta van NOS Kort. Check hier wanneer de examenspreekuren van jouw niveau zijn.