article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • NOS Kort helpt jou met je laatste vragen voor het ...
  wo 09 mei 2018
 • Maken social media je ongelukkig?
  di 08 mei 2018
 • Ik ging vrijwillig in een bloedhete auto zitten en...
  di 08 mei 2018
 • Als je haar maar goed zit
  ma 07 mei 2018

NOS Kort helpt jou met je laatste vragen voor het eindexamen

door Koen Koopman

Al jaren werk je ernaartoe en nu is het eindelijk zover: eindexamens!

 

Niet de leukste periode van het jaar, maar wel héél belangrijk. Want zakken, betekent een jaartje blijven zitten op de middelbare school. Wéér die ene leraar, hetzelfde saaie huiswerk en nog eens een lading véél te kleine brugpiepers. Daar heeft niemand zin in. Daarom helpen we jou de examens door met een live-spreekuur op de Insta van NOS Kort. Samen met leraren. Iedere avond vlak voor de examens. Check hier wanneer de examenspreekuren van jouw niveau zijn.

Vmbo:

Havo:

 

Vwo:

Nu je een idee hebt wanneer de eindexamenspreekuren zijn: sla je boeken open en bedenk welke vragen jij wilt stellen tijdens onze live op Insta. Twee leraren geven antwoord op al jouw vragen, zodat jij optimaal voorbereid je examen ingaat. En vanaf 14 mei is LAKS er ook bij. Die vertellen over welke examenklachten ze die dag binnenkregen. Iedere avond, na de live, kun je de vijf meest gestelde vragen hier teruglezen. 

De examencijfers

De cijfers op een rijtje: dit jaar doen er zo’n 211.550 leerlingen examen. Op het vmbo 109.447, havo 60.602 en vwo 41.501 examenkandidaten. Vorig jaar slaagde 92 procent van de kandidaten voor de examens. Dat was net ietsje minder dan het jaar ervoor. 

Die examens lopen dit jaar van 14 mei tot en met 29 mei. Kan zijn dat jij er al een paar hebt gedaan, want sommige scholen houden andere data aan. Ook veel praktijkexamens en digitale examens zijn eerder al afgenomen.

 

Ook belangrijk: hoeveel vragen moet je goed hebben voordat je definitief je diploma op zak hebt en de hele zomer kunt partyen op Lloret de Mar, Kos of Sunny Beach. 

 

Dat wordt pas later bekend gemaakt. De normering voor het vmbo beroepsgericht op woensdag 6 juni. De normeringen voor de rest van de vakken (voor alle niveaus) op 13 juni. Heb je de examens door omstandigheden niet in het eerste tijdvak gemaakt? Dan hoor je pas op 29 juni hoeveel vragen je goed moet hebben om te slagen.

De meeste scholen maken diezelfde dag (waarop de normering bekend is) in de middag bekend welke cijfers je hebt gehaald. Dan weet je eindelijk of je bent geslaagd en je definitief alle boeken kunt verbranden.

 

Eerst nog even blokken dus. En alle live-examenspreekuren checken op NOS Kort. Dan kan óók jouw véél te zware schooltas aan de vlaggenstok. Succes!