article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Kevin is de beste metselaar van Nederland
  vr 13 apr 2018
 • Wanneer laat jij je ware zelf zien?
  vr 13 apr 2018
 • Hoe Sylvia's droom doorschoot in een eetstoornis
  vr 13 apr 2018
 • Deze meiden rocken in de jongenswereld
  do 12 apr 2018

Kevin is de beste metselaar van Nederland

door Jos Stolper

Je kan misschien wel denken dat je een Bob de Bouwer bent, maar een muurtje goed metselen is niet zo maar gedaan. Drie dagen lang bouwden 12 vmbo-bouw studenten op het NK-metselen aan drie poortjes in het Wilhelminapark. Via voorrondes hebben de jongens (ja, alleen maar jongens) zich gekwalificeerd om mee te dingen naar de Zilveren Troffel, da’s dat ding waar je het cement mee op de stenen smeert. 

De 16-jarige Kevin van Bree ging uiteindelijk met de prijs er vandoor. In de voorrondes werd hij ook al eerste. Of hij al wist dat ‘ie ging winnen? “Ik heb gewoon mijn best gedaan en daarmee is het goed gekomen”, vertelt Kevin droogjes. “Meer als je best kun je ook niet doen he?!” 

Het was een spannende strijd, vertelt de voorzitter van de jury, Jo Bogers. “We hebben op 35 verschillende punten gelet. Natuurlijk op het technisch metselen maar ook op de houding van een metselaar en hoe netjes die z’n werkplek houdt.” Je werkplek netjes houden is erg belangrijk in de bouw, een foutje is snel gemaakt en da’s niet alleen gevaarlijk voor jezelf maar ook voor je collega’s. 

Jo is erg positief over alle twaalf de metselaars die hij tijdens het NK gezien heeft. “Het was echt geen makkelijke opdracht die ze kregen. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat ze op school nog niet genoeg les hebben gehad om deze toegangspoort te kunnen maken. Ze moesten alle zeilen bijzetten maar het is ze gelukt, grote complimenten!” 

 

Kevin is niet helemaal onbekend met het NK metselen. Hij komt uit een metselfamilie en zijn oom (niet gewonnen) en neef (4e geworden) hebben ook al meegedaan. “Ik ben heel blij dat ik dit goede resultaat heb neergezet.” Voor z’n carrière maakt het niet zoveel uit, ze hebben een eigen bedrijf. “Aan het werk kom ik wel, maar dit is echt voor de eer.”

Tijdens de bouw zelf schatte hij nog in dat hij in de top-6 zes terecht zou komen. “Het ging niet helemaal goed. Een stukje dat ik heb gemetseld is niet helemaal vlak geworden. Maar dat is juist ook het hele moeilijke metselen, zorgen dat alles netjes recht erop komt.”

De wedstrijd is bedoeld om meer jonge mensen naar de bouw te lokken. En da’s hard nodig want er is een groot tekort aan goede bouwvakkers. Dat komt door de crisis van een paar jaar geleden. Er waren toen veel minder werkplekken en veel leerbedrijven zijn failliet gegaan.

“We komen nu heel veel handen tekort in de bouw”, vertelt Jo Bogers. “Als je nu gaat leren metselen heb je eigenlijk baangarantie, zeker de jongens die aan de voorronden en de finale van het NK-metselen hebben meegedaan.”