article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • #OnderDeDuim, verslaafd aan je telefoon?
  di 13 mrt 2018
 • Knetterslecht warm rijden en lekker zelfstandig ga...
  ma 12 mrt 2018
 • Staat de volgende 'Despacito' nu al in de Spaanse ...
  vr 09 mrt 2018
 • Hoera! Het is Internationale Vrouwendag – is dat...
  do 08 mrt 2018

#OnderDeDuim, verslaafd aan je telefoon?

door Jos Stolper

*pling* Snel checken wat appje je hebt gekregen. *pling* Wat? Getagd in Facebook? Waar nu weer? *pling* Iemand heeft gereageerd op je Insta post, wat is er gezegd?

Je herkent 't vast wel. Eindeloos veel je telefoon checken. Hoeveel uur per dag zit jij erop? Vast meer dan je denkt, check 't in deze special!

 

Als het niet tégen je is gezegd, dan heb je het vast weleens tegen een ander gezegd: 'jij bent echt verslaafd aan je telefoon.' Maar kan dat eigenlijk wel?

Eigenlijk niet, vertelt professor in de verslavingszorg Wim van den Brink. "Veel op je telefoon zitten, valt niet onder die definitie van een verslaving, omdat er geen sprake is van lijdensdruk." Die lijdensdruk betekent hoeveel last je ervan hebt als je langere tijd niet op je telefoon zit. "Veel gebruik is vervelend, maar nog geen verslaving te noemen in de psychiatrische zin van het woord", zegt Wim.

 

Zolang iets nog geen officiële verslaving is, vergoedt de verzekering een behandeling niet. Wel is in Zeist sinds vorige maand verslavingszorg-instelling Hervitas geopend, specifiek voor mensen met gedragsverslavingen. Dat zijn op dit moment nog gok- en gameverslavingen, maar die verslavingen verschillen niet veel van afhankelijkheid van een smartphone, zegt behandelaar Bas Brons.

"We zien bij veel mensen die bij ons onder behandeling zijn dat ze ook niet goed zonder telefoon kunnen", zegt Brons. "Dat komt omdat ze sowieso al moeite hebben om impulsen te beheersen en dat ze de gedachte aan iets interessants op hun telefoon moeilijk kunnen weerstaan. Dat is ook het verschil met een middelenverslaving. Mensen zijn niet verslaafd aan een goedje, maar aan gedrag."

 

En dat gedrag kan behoorlijk irritant zijn. Als je bijvoorbeeld met je vrienden aan het kletsen bent en één iemand zit steeds op z'n telefoon (you know who you are). "Soms pakt iemand z'n telefoon om iets te laten", vertelt socioloog Mariek vanden Abeele van de Universiteit Tilburg. "Maar heel vaak gebeurt dat ook niet. Degene met wie jij in gesprek bent, kan zich daardoor afgewezen voelen en ziet jou vervolgens als minder attent of zelfs onbeleefd."

Jonge mensen zijn daarin minder moeilijk dan ouderen, vertelt Mariek. "Dat komt vooral doordat jongeren allerlei tactieken hebben om ergernissen minimaal te houden. Bijvoorbeeld door te zeggen dat ze hun telefoon even pakken, of soms de ander betrekken bij wat ze op die telefoon aan het doen zijn."

Misschien goeie tips van Mariek, maar we weten allemaal dat het irritant is als iemand steeds weer die telefoon pakt. Dus: Gewoon. Niet. Doen. En zeker niet in de kroeg, daar moet je gewoon bier drinken (of ranja als je jonger dan 18 jaar bent)!