article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Knetterslecht warm rijden en lekker zelfstandig ga...
  ma 12 mrt 2018
 • Staat de volgende 'Despacito' nu al in de Spaanse ...
  vr 09 mrt 2018
 • Hoera! Het is Internationale Vrouwendag – is dat...
  do 08 mrt 2018
 • Waarom Nationale Luizendag bestaat
  wo 07 mrt 2018

Knetterslecht warm rijden en lekker zelfstandig gas geven

door Koen Koopman

In 2011 startte het CBR – waar je moet afrijden – met het experiment 2toDrive. Jongeren kunnen dan voor hun achttiende al rijlessen nemen. En dat is succesvol, zegt verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. 17-jarigen halen zelfs vaker hun rijbewijs in een keer dan 18-jarigen. 

Volgens de minister is het experiment daarom geslaagd. Later deze week wordt in de wet vastgelegd dat iedereen nu na z’n zeventiende mag afrijden. 

Voor 2011 mocht je pas op rijles als je voor de wet volwassen was, 18 jaar dus. Nu zit het zo: ben je ouder dan 16,5 jaar? Dan mag je beginnen met rijlessen. Gaat dat goed? Dan mag je een half jaar later al op examen. Een probleem: op je zeventiende moet je nog wel met je ouders of een andere begeleider ernaast rijden. Even bobben voor je vrienden ziet er dus niet in.

 

Lars (17) is een van de jongeren die vandaag slaagde voor zijn rijexamen. Echt makkelijk ging dat niet. "Tijdens het warm rijden ging het echt knetterslecht, maar gelukkig heb ik dat tijdens het examen wel weer ingehaald." Dat-ie de komende maanden nog met een begeleider moet rijden, maakt hem niet veel uit. "Zolang ik maar kan autorijden", zegt Lars. 

Ik heb tegen mijn ouders gezegd dat als ik aan het stuur zit, dan houden jullie maar lekker je mond. Want als het andersom is, dan moet ik ook mijn mond houden.

Zijn ouders, die trots naast hem staan, hebben er wel vertrouwen in. "Als-ie een poosje met ons heeft gereden, kunnen wij zien of hij het aankan. Dan denk ik dat wij hem als ouders ook kunnen loslaten in het verkeer", vertelt de moeder van Lars. Ook zijn vader is blij met de nieuwe regels. Hij wil Lars de komende maanden helpen om hem nog beter te maken in het verkeer.

Lars denkt daar toch anders over. "Ik heb tegen mijn ouders gezegd dat als ik aan het stuur zit, dan houden jullie maar lekker je mond. Want als het andersom is, dan moet ik ook mijn mond houden."

 

Ook Arie-Pieter (17) slaagde vandaag. Hij wordt in juli 18 en vindt het fijn dat hij de komende maanden nog rijervaring op kan doen. "De komende vier maanden rijd ik nog even met een begeleider."

Hij vertelt dat hij sowieso zijn ouders gaat opgeven als begeleiders. "Waarschijnlijk laat ik er nog wel wat meer registeren als coach, maar ik weet nog niet precies wie."

Daarna ga ik alleen de weg op en lekker zelfstandig gas geven.

Om mee te doen aan 2toDrive moet een pas geslaagde minimaal één en maximaal vijf begeleiders opgeven. Daar zitten nog wel een paar regels aan verbonden. Zo moet je minimaal vijf jaar een rijbewijs hebben en ouder dan 27 zijn om naast een 17-jarige chauffeur te zitten. "Daarna ga ik alleen de weg op en lekker zelfstandig gas geven", zegt Arie-Pieter. 

Anne (17) werd vandaag ook gefeliciteerd door de minister. Ze begon de dag met klamme handjes, maar is uiteindelijk wel geslaagd. "Het liefst zou ik natuurlijk nu al helemaal alleen gaan rijden, maar de eerste keer vind ik het ook wel een veilig gevoel om met mijn ouders te rijden."

Een beetje saai is dat wel, zegt ze. "Maar ze kunnen wel af en toe helpen als ik iets niet zie bijvoorbeeld. Of tips geven, zodat ik nog zelfstandiger kan rijden." Over een maandje wordt ze 18 en mag ze alleen de weg op. "Dat valt dus gelukkig mee."