article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Staat de volgende 'Despacito' nu al in de Spaanse ...
  vr 09 mrt 2018
 • Hoera! Het is Internationale Vrouwendag – is dat...
  do 08 mrt 2018
 • Waarom Nationale Luizendag bestaat
  wo 07 mrt 2018
 • Gratis reizen op kosten van Europa!
  di 06 mrt 2018

Staat de volgende 'Despacito' nu al in de Spaanse hitlijsten?

door Emil van Oers

Yep, deze heb je vast een keer in de club uit volle borst lopen meeblèren. Geen idee wat je zong, maar lekker was 't wel!

Dé zomerhit van 2017 brak alle records en voerde van mei tot en met augustus de hitlijsten aan in Nederland. Maar wist je dat het nummer al in januari op 1 stond in Spanje? 

Dus, nu de schaatsgekte hier voorbij is en de lente in aantocht, kijken we vooruit naar de volgende hits. Hebben de Spaanse hitlijsten een voorspellende waarde voor de volgende Despacito? "Zeker", zegt de tijdelijke 3FM-zendermanager Diederik van Zessen. "Maar nóg beter kan je kijken naar Midden- en Zuid-Amerika, dat is waar al die reggaeton-kanonnen vandaan komen. Dat is de voorhoede die weer voer is voor de Spaanse charts."

Met Diederik, muziekwetenschapper Ashley Burgoyne en de Spaanse radio-dj Juan Sánchez luisteren we naar drie kanshebbers die nu al in de Spaanse top 10 staan, maar nog nergens in de Nederlandse hitlijsten zijn te bekennen. Dat zijn Dura van Daddy Yankee, El Baño van Enrique Iglesias en Corazón van Maluma (deels in het Portugees). Welke van de drie is misschien wel de nieuwe zomerknallerrrr?

Luister ze eerst maar effe.

Dura van Daddy Yankee:

El Baño van Enrique Iglesias:

Corazón van Maluma:

"Dura op de dansvloer, maar El Baño op de radio", zegt Diederik direct. "Enrique Iglesias brengt eigenlijk al vijf jaar praktisch dezelfde plaat uit. En bekend maakt bemind. Elk jaar hetzelfde tempo, alleen Duele El Corazón was een soort ballad."

Volgens Diederik maakt het niet zoveel uit hoe goed het nummer is, maar vooral hoe je die in de markt zet. Daar is Enrique Iglesias erg goed in. "Hij is gewoon een machine. Hij lanceert één liedje per jaar en doet dat dan samen met dé grote latin held van het moment, in dit geval met Bad Bunny in El Baño. Daar leeft hij van en dat doet hij heel slim."

Despacito was één grote seksplaat. Dura is vunzig. En El Baño is gewoon goor. -Diederik van Zessen

Dura zal je minder snel op de radio horen, denkt 'ie: "Daar heb je een grens om te kijken of iets in het modelletje past van een Europese hit, in een 'top 50-jasje'. Dat is met Dura iets minder het geval. Dat is meer een clubplaat. Goed om op te dansen, maar mensen zetten er hun radio voor uit. Het heeft wel alles in zich om viral te gaan. Dat ene woord: dura. Lekker veel herhaling. Goede clip ook."

Beide nummers hebben volgens Diederik één belangrijk element in zich dat iets een zomerhit kan maken: seks. Dat ontbreekt eraan bij Corazón, dat gaat over een gebroken hart. "Despacito was één grote seksplaat. Ook Dura is een beetje vunzig, 'estás dura' betekent zoiets als 'je bent heet'. En El Baño is gewoon goor. Dat gaat over vieze dingen doen op de wc."

Muziekwetenschapper Ashley Burgoyne luistert met een wetenschappelijk oor naar de drie platen. Volgens hem is Dura de grootste kanshebber om de nieuwe zomerhit te worden. "Die past het best binnen de formule van de kenmerken die een hit kunnen vormen", zegt Ashley. "Repetitie binnen het refrein is belangrijk. Niet zozeer letterlijk dezelfde noten, maar meer dezelfde patronen. Zo herkennen we het sneller. Dat hoor je al aan 'dura dura dura'. Het refrein heeft in het algemeen veel meer herhaling dan El Baño en Corazón."

Dura is het meest catchy van de drie. -Ashley Burgoyne

"Een ander belangrijk kenmerk van een hit is wat we noemen vocal prominence", zegt Ashley. "De stem moet op zekere momenten heel prominent aanwezig zijn, zonder afleiding. Dus bijna a capella of met heel eenvoudige begeleiding van de muziek. Despacito heeft dat heel sterk. Ook in Dura gebeurt dat meerdere malen. Die andere twee zijn wat ingewikkeldere producties. Daardoor zijn ze minder aanstekelijk en moeilijker te herkennen. Dura is uiteindelijk het meest catchy van de drie."

Onze correspondent Rop Zoutberg legt de drie platen ook voor aan de Spaanse radio-dj Juan Sánchez van Europa FM. Die kiest na even aarzelen juist voor Corazón als kanshebber. "Er is nogal wat voor nodig. Je moet zo'n lied op zijn minst op álle Spaanse radiozenders horen. En niet één keer, maar tot je er gek van wordt", zegt Juan.

"Despacito kreeg dat vorig jaar voor elkaar. Maluma maakt wat mij betreft de meeste kans de koning van deze zomer te worden. Hij geeft je zin om te gaan dansen, om even de problemen van de wereld te vergeten en positief te denken."

Om de vraag hoe het kan dat we hier platen leuk vinden die we nauwelijks kunnen verstaan, moet Juan hard lachen. "Hetzelfde gebeurt hier in Spanje met Engelstalige platen die de meeste mensen hier niet goed begrijpen. Muziek is een van de producten die de wereld voortbrengt, die kent geen grenzen."

Toch zal een Nederlandstalige hit niet snel aanslaan in Spanje. "Ach, jullie zijn een wereldmacht als het gaat om elektronische muziek. Nederlandse dj's hebben wereldwijd succes."De kenners zijn het dus nog niet eens welke van deze drie Despacito kan opvolgen. Maar of het Dura, El Baño,Corazón of toch nog een andere plaat wordt, is natuurlijk nu nog nattevingerwerk.

Uiteindelijk weten we pas ná de zomer wat de absolute klapper was.