article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • 'We moeten af van schattige dieren op valentijnska...
  di 13 feb 2018
 • Waarom je af en toe best een kwaaltje kunt googlen
  ma 12 feb 2018
 • Het is weer carnaval!
  vr 09 feb 2018
 • What the Snap?!
  do 08 feb 2018

'We moeten af van schattige dieren op valentijnskaarten'

door Koen Koopman

Morgen is het weer zover: Valentijnsdag. De dag van de liefde, rozen en natuurlijk valentijnskaartjes. Vooral de kaarten met schattige foto’s van mopshondjes en Perzische katten doen het altijd goed. Maar die zijn niet altijd zo onschuldig als ze lijken, zeggen Britse dierenartsen

 

Ze willen namelijk niet dat de dieren té populair worden en daardoor extra worden gefokt. Veel van de mopshondjes en Perzische katten hebben namelijk een heel grote kans om ziek te worden. 

Fokkers selecteren dieren met bepaalde kenmerken en laten ze met elkaar paren. Dat doen ze bijvoorbeeld om het uiterlijk van het ras te veranderen, naar een schattig koppie in dit geval. Dat brengt ook risico’s met zich mee.

Die lieve grote ogen lijken misschien superschattig, maar door constant doorfokken dekken de oogleden de oogbal niet goed af. En dat zorgt weer voor infecties. 

 

Ook de platte snuit en het gesnurk van de dieren zijn minder onschuldig dan het lijkt. Het betekent vaak dat ze last hebben van hun ademhaling. Dat komt doordat, door die platte snuit, minder ruimte overblijft voor de luchtpijp. 

Ook zie je vaak de tong wagenwijd uit de mond hangen, omdat de mond weer veel te klein is. “Er zijn daarom nogal wat problemen”, zegt dierenarts Erik Gostelie. 

Hoe schattig ze dus ook lijken, helemaal gezond zijn ze vaak niet. Toch delen we massaal foto’s van de dieren op sociale media. Op Instagram bijvoorbeeld. Daar is #pugsofinstagram goed voor zo’n zes miljoen posts. #Persiancat heeft er ruim twee miljoen. 

De fotogenieke honden en katten zijn ook populair bij beroemdheden. Sok, de Scottisch Fold van Enzo Knol, is vaak te zien in zijn video’s.  En ook de katten van Ed Sheeran en Taylor Swift duiken regelmatig op.  

Volgens dierenarts Gostelie zijn ze zo populair, omdat mensen gek zijn op babyachtige kenmerken. “Dat noemen wij dierenartsen ook wel het Kindchenschema.” Dat betekent dat mensen grote ogen en een bol hoofd extra schattig vinden bij een hond of kat. 

Maar tegelijkertijd zorgen al die ‘lieve’ uiterlijke kenmerken ervoor dat steeds meer gefokte dieren met een afwijking lopen. “Er zijn heel veel rassen die problemen hebben.”  En dat zijn niet alleen de dieren met een platte snuit. Ook Engelse bulldogs, sharpays en bijvoorbeeld de katten met de gevouwen oortjes, zoals die van Enzo Knol. 

 

Moeten we dan meteen stoppen met dat gefok? “Nee, dat heeft geen zin”, zegt Goselie. De consument bepaalt volgens hem nog altijd welke dieren gefokt worden. En dat zijn toch vaak de schattige dieren met een platte snuit en de grote ogen. 

“We moeten het daarom proberen geleidelijk aan te passen”, zegt hij. Bijvoorbeeld de dieren tijdens keuringen niet meer toelaten. Goselie heeft daarom ook contact met de Raad van Beheer, de vereniging van hondenfokkers, over betere manieren om honden te fokken. 

“Wij zeggen: die dieren moeten anders gefokt worden. En dat kan ook!” Volgens de dierenarts zijn er al een aantal fokkers bezig om de dieren zo te kruisen dat de neuzen langzaamaan langer worden.

 

Tot die tijd is het belangrijk om bewust te zijn van welk diertje je koopt. “Beestjes worden vaak gekocht op emotie. Dus de schattigste worden eruit gepikt. Maar dan heb je soms wel te maken met een dier dat afwijkt en dat wil je niet.”

Goselie heeft ook nog wel een tip voor mensen die van plan zijn een hond of kat te kopen. “Kijk op de site van het LICG welke dieren je het beste kunt aanschaffen of vraag het gewoon aan de plaatselijke dierenarts.”