article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Het is weer carnaval!
  vr 09 feb 2018
 • What the Snap?!
  do 08 feb 2018
 • Zo voorkom je dat nep-webshops je oplichten
  wo 07 feb 2018
 • Niek (17) gaat naar de Olympische Spelen
  di 06 feb 2018

Het is weer carnaval!

door Jos Stolper

We mogen ons weer verkleden en kapot zuipen (disclaimer: NIX onder de 18😇), want het is carnaval! Of zoals ze in Limburg zeggen: vastelaovend. Maar hoe is dit feestje eigenlijk ontstaan? We leggen het je uit.

Lekker feestje vieren dus! Maar je moet wel een beetje oppassen, waarschuwt het Rode Kruis. Het wordt namelijk erg koud dit weekend, het kan wel tot -5 worden op sommige plekken. Da's best fris, zeker als je rondloopt in je zusterpakje waar flink is bezuinigd op de stof. 

Bij de 3 uurkes vooraf in Eindhoven is vanmiddag het carnaval afgetrapt. 15.000 mensen hebben zich opgegeven om naar binnen te mogen, slechts 1500 mensen hebben een kaartje kunnen krijgen. Omdat het zo populair is staat er al een flinke rij met carnavallers in de kou te wachten. 

"Je moet gewoon een beetje doorlopen en doen alsof het zomer is", grapt Fleur van 18 jaar. Ze is van plan samen met haar vriendin Myrthe zes dagen los te gaan. "Ja, misschien krijg je wel een griepje na al dat feesten. Vorig jaar was ik ook ziek na het carnaval, maar dat is pas daarna dus da's is niet erg."

 

Myrthe helemaal links, Fleur rechts van haar

"Het is echt extreem koud", zegt haar vriendin Myrthe van 19 jaar. Ze zijn samen verkleed als een kaartspel. "Vannacht wordt het nog kouder! Maar het komt wel goed hoor. Lekker feesten, paar drankjes erin en dan komt het wel goed."

Dat is precies waar Ynte Boskman voor waarschuwt. Hij is als Rode Kruis-hulpverlener aanwezig op het feest. "De temperatuur zit tegen het vriespunt. Als je er een paar biertjes ingooit krijg je daar in het begin wel warm van. Maar het grote nadeel van alcohol is dat je bloedvaten open gaan staan waardoor je daarna steeds sneller afkoelt. We hebben de afgelopen dagen al heel veel gewaarschuwd dus volgens mij houden mensen er wel rekening mee."

Dat lijkt ook wel te kloppen. In de rij voor 3 uurkes vooraf staan veel mensen met hele (dikke) pakken. Ook winkeliers zien het terug in de verkopen, de pluizige dierenpakken zijn niet aan te slepen. 

EHBO (Eerste Hulp Bij Onderkoeling)

Stel dat je dit weekend in de bittere kou over straat loopt, hoe herken je dan onderkoeling? We zetten de symptomen even voor je op een rijtje, kan je misschien het leven van je mede-carnavallers redden;)

- oncontroleerbaar rillen

- koud worden (no shit sherlock!)

- je ademhaling gaat eerst heel snel en daarna oppervlakkig

- je wordt moe en suffig

Oké, je ziet een vriend of vriendin die aan alle voorwaarden voldoet, wat moet je dan doen? Breng hem of haar naar een warme omgeving (again, no shit sherlock), sla (warmte)dekens om het slachtoffer heen en geef een warme drank met veel suiker.

Als laatst heeft Ynte nog een tip: "Als je veel drinkt heb je niet door dat je aan het onderkoelen bent. Zorg voor een BOB, alleen dan een antivries-BOB. Iemand die nuchter blijft en de anderen een beetje in de gaten blijft houden." 

Fijn carnaval of vastelaovend!