article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • What the Snap?!
  do 08 feb 2018
 • Zo voorkom je dat nep-webshops je oplichten
  wo 07 feb 2018
 • Niek (17) gaat naar de Olympische Spelen
  di 06 feb 2018
 • Dit moet je weten over de rechtszaak van Holleeder
  ma 05 feb 2018

What the Snap?!

door Jos Stolper

Snapchat heeft een update gekregen en is flink veranderd. De snaps en stories van je vrienden zitten nu links van de camera en rechts van de camera vind je nu discover. Confused? Snap legt het zelf ff aan je uit:

Leuk zo'n nieuwe interface? Nou... nee. Heel veel mensen zijn er niet zo blij mee. Er is zelfs al een petitie gestart om de ouwe look weer terug te krijgen. Die heeft op dit moment zo'n 56.000 ondertekeningen. Ook Twitter gaat los:

Al lijkt er wel een (tijdelijke) fix te zijn:

Heb je een iPhone en al geupdatet? Dan kan je nog proberen een reservekopie terug te zetten waar de oude Snap op staat. 

Insta heeft ook een nieuwe update gekregen waar niet iedereen blij mee is. Je kan bij de chat nu zien wanneer iemand voor het laatst online is geweest. Gelukkig kan je daar wel wat aan doen! Ga dan ff naar de instellingen bij je profiel en zet 'Activiteitsstatus weergeven' of 'Show Activity Status' uit.

En what about deze?

Ja je ziet het goed. Anderen krijgen nu een melding als jij een screenshot maakt van hun story. Nooit meer stiekem screenshots maken dus...

Ook bij Insta geldt: als je nog niet geupdatet heb en je wilt screenshots blijven maken, zorg dan dat de auto-update in ieder geval uit staat. Maar uiteindelijk zul je er waarschijnlijk toch wel aan moeten want oudere versies worden op een gegeven moment gedeactiveerd. Je moet dan wel updaten wil je gebruik blijven maken van de app.

Maar waarom krijgen je vrienden de update soms veel eerder dan jij? Dat komt omdat apps als Insta, Snap, Whatsapp enorm veel gebruikers hebben en bedrijven geen risico willen lopen. Ontwikkelaars testen eerst bij een kleine groep gebruikers - de betatesters - nieuwe functies. Die testers krijgen bijna nooit een vragenlijst maar er wordt juist gekeken naar het gedrag, dat zegt veel meer. Als je schreeuwt dat je het niet leuk vindt maar de app nog steeds veel gebruikt, dan is het waarschijnlijk alleen omdat je even moet wennen. Niet omdat de nieuwe functie slecht is.

Als die fase voorbij is wordt de app bij iedereen geupdatet. Dat gaat nog steeds in stapjes, een zogenaamde geleidelijke uitrol. Ontwikkelaar zijn dan nog steeds erg voorzichtig. Stel dat een nieuwe functie ineens twee keer zoveel moeite kost voor een server, dan wil je niet dat iedereen ineens tegelijk update naar de nieuwste versie. Dan klapt je app er namelijk uit. 

 

Dus misschien kan je nog even stoer doen tegen je vrienden dat je nog de oude Snapchat of Insta hebt. Maar reken erop dat ook jij uiteindelijk de sjaak bent en de updates gaat krijgen. Of je het nou wil of niet.