article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Geschreeuw, gescheld en geweld: Rambam filmde ontg...
  do 11 jan 2018
 • Geld over? Investeer in wiet!
  wo 10 jan 2018
 • Een robot om mee te slapen en een stinkarmband
  di 09 jan 2018
 • Hé jij, iemand heeft je stamcellen nodig
  ma 08 jan 2018

Geschreeuw, gescheld en geweld: Rambam filmde ontgroeningen

“Ik zat al anderhalf uur, twee uur op de grond liedjes te zingen. Op een gegeven moment ging het echt niet meer goed. Toen begon ik te hyperventileren”, zegt een nep-lid die voor Rambam undercover ging in een studentenvereniging.

Het is niet de eerste keer dat het televisieprogramma Rambam een spraakmakende undercoverreportage maakt. Ze toonden bijvoorbeeld al aan hoe makkelijk het is om aan een dyslexieverklaring te komen en lieten dolfijnenrukkers bij het Dolfinarium zien.

Het is wel de eerste keer dat de journalisten van Rambam anderen het vuile werk lieten opknappen. Ze stuurden vijf studenten van de BNN-VARA Academy met een spycamera in een bril naar de ontgroeningen van studentenverenigingen. En dat vonden ze niet bepaald leuk. “Een heel groot deel heeft het niet volgehouden”, zegt presentatrice Yora Rienstra tegen de NOS.

Eten onder dwang, astmamedicijnen die worden weggegooid en onder gespuugd worden. De undercoverstudenten van Rambam zagen het gebeuren tijdens hun ‘kennismakingstijd’. Volgens Lars Gierveld, presentator van Rambam, wil het programma niet laten zien dat ontgroeningen slecht zijn, maar juist controleren of de verenigingen zich aan hun eigen regels houden. En aan de beelden te zien, doen ze dat niet allemaal.

De Groningse studentenvereniging Dizkartes pakt het juist anders aan. Het is de grootste studentenvereniging in Nederland zonder ontgroening en na Vindicat en Albertus de grootste van Groningen. “Je merkt wel dat sommige mensen bewust voor ons kiezen, omdat wij geen ontgroening hebben. Wij maken ook geen verschil tussen oudere leden en nieuwe leden zoals dat wel gebeurt bij traditionele verenigingen”, zegt bestuurslid Leonie Wünker.

De introductietijd van Dizkartes ziet er dan ook net ietsje anders uit. Leonie: “Wij hebben een introductietijd, zonder verplichtingen. Gewoon lekker feesten dus.” Leonie denkt dat de andere verenigingen voor de ontgroeningen kiezen, omdat dat vroeger bij studentenverenigingen al gebeurde. “Daarom worden het ook traditionele verenigingen genoemd.”

De traditionele verenigingen ontgroenen hun leden om een hechte band te creëren. De ontgroening zou ervoor zorgen dat nieuwe leden elkaar beter leren kennen en elkaar steunen door samen een zware ontgroening te doorstaan.

Volgens Leonie is een ontgroening daar niet voor nodig. Ze vindt het vooral belangrijk dat er een leuk sfeertje is tussen alle leden. Op de beelden van Rambam is juist een duidelijke scheiding te zien tussen de nieuwe leden en ouderejaars. Het programma toont bovendien aan dat de regels tijdens een ontgroening niet altijd nageleefd worden. Nog voor het programma is uitgezonden, zijn twee verenigingen gestraft.

Wil je zien hoe de undercoverstudenten van Rambam de ontgroening ervaarden? Check het vanavond om 21:10 op NPO3.