article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Een robot om mee te slapen en een stinkarmband
  di 09 jan 2018
 • Hé jij, iemand heeft je stamcellen nodig
  ma 08 jan 2018
 • 'Alles wat hij doet, wordt enorm uitvergroot'
  vr 05 jan 2018
 • Politie Rotterdam gaat jagen op dure jassen
  do 04 jan 2018

Een robot om mee te slapen en een stinkarmband

door Jasper Piersma en Emma Brink

Haarscherpe televisies, slimme speakers, zelfrijdende auto's en spectaculaire drones. Het is deze week allemaal te zien op de grootste techbeurs ter wereld: CES (Consumer Electronics Show) in Las Vegas.

Ook 54 Nederlandse start-ups reizen naar de VS af om hun producten te presenteren. En dat zijn er meer dan ooit.

Een slaaprobot, slimme slip en een realtime vertaalapparaatje: we maakten een selectie van de nieuwste gadgets die namens 'ons' in Vegas te zien zijn.

Stinkarmband jaagt mensen weg
Deze armband moet de strijd aan gaan met seksueel geweld. Het polsbandje heeft een geurcapsule die je kan gebruiken in een onveilige situatie. De vieze stank die vrijkomt lijkt het meest op gas en is tot honderden meters te ruiken.

Volgens de initiatiefnemers zorgt het ervoor dat de aanvaller wegvlucht. "Mensen zijn zo geprogrammeerd dat ze bij stank gaan walgen. En bij walgen is er een heel sterke drang om ergens vandaan te gaan", zegt Roel van der Kamp van Invi. 

Lekker huggen met een robotknuffel
Een robot in bed. Om mee te knuffelen. Creepy of juist een geweldige uitvinden? Dit robotkussen moet ervoor zorgen dat je beter slaapt doordat het kussen ‘ademt’ en geluiden maakt van bijvoorbeeld een hartslag. Kortom, de robot bootst eigenlijk je liefje na.

Maar volgens het bedrijf, Somnox, is de robotknuffel niet alleen voor mensen die alleen in bed liggen. Uit de productinformatie: “Je zou Somnox moeten zien als een uitbreiding van het gezin, een baby die bij zijn ouders in bed ligt.” Wel een baby die niet huilt, hopelijk.  

Slimme wekker weet hoe je slaapt
Nog een slaapgadget van Nederlandse bodem. Dat het niet goed voor je is om ’s avonds laat nog op je smartphone te zitten, weten we ondertussen wel. Je telefoon op je nachtkastje leggen is daarom niet zo handig. Beter is het een ouderwetse wekker te kopen.

Voor wie zo’n wekker te boring is, kan eens kijken naar Circa. Deze slimme wekker kan door een sensor onder je matras bijvoorbeeld je slaapcyclus bijhouden en je wekken op het moment dat je al licht wakker wordt. Ook kun je wakker worden met je favoriete Spotify-playlist of natuurgeluiden. 

Zo spreek je opeens vloeiend Chinees
Sloveens, Zweeds, Servisch of Vietnamees: het zijn talen die je waarschijnlijk niet spreekt. Maar hé, no problem. Als we de makers van Travis the Translator mogen geloven tenminste. Dit apparaatje kan direct alles vertalen wat jij zegt. Vraag gewoon in het Nederlands de weg naar het station, en Travis vertaalt het voor een voorbijganger automatisch in het Chinees of één van de andere 79 talen.

Het lastige is natuurlijk dat jij niet precies kan checken of het een beetje klopt wat de vertaler zegt, maar de eerste gebruikers zeggen dat-ie wel werkt. De makers zeggen bovendien dat het met de privacy wel in orde zit en er niet wordt opgeslagen wat je vertaalt, zodat ook bijvoorbeeld dokters ‘m kunnen gebruiken. 

Voor als je net dat leuke moment hebt gemist
Deze camera gaat terug in de tijd. Nouja, tien seconde terug dan. Het apparaat buffert constant en daardoor kan je een gemist moment terughalen en opslaan. Dingen filmen die al gebeurd zijn dus, zegt Roader. Die kun je daarna dan weer delen op bijvoorbeeld Insta. 

Punt is wel dat je het ding altijd bij je moet hebben, en dat leuke moment natuurlijk wel net in beeld moet hebben. Vanuit de binnenkant van je tas ziet-ie natuurlijk niks. Dus daarom moet je hem altijd om je nek hangen. Of vasthouden, 24/7. 

Niezen zonder te piesen
Urineverlies? Nope, dat is echt niet alleen iets voor bejaarden. Zo'n één op de vier vrouwen tussen de 20 en 40 jaar krijgt hiermee te maken. Oftewel: een miljoen Nederlanders. Het gebeurt bijvoorbeeld bij niezen, of wanneer je aan het sporten bent.

Het 'slimme' slipje van Eline van Uden kan daar een oplossing voor zijn. Dankzij een chip weet precies het ondergoed precies wanneer er druppels urine in terechtkomen. Die informatie gaat naar een app in je telefoon.

Op basis daarvan krijg je oefeningen om je bekkenbodemspieren te trainen - die je nodig hebt om je plas op te houden - en op die manier urineverlies tegen te gaan.

Ook je handen worden virtueel
Een handschoen die er niet voor zorgt dat je handen warm worden, maar die je dingen laat voelen die er niet zijn. Dat is leuk voor virtual reality, denkt het bedrijf Sense Glove. Zo zit je niet alleen met je hoofd in een virtuele wereld, maar ook met je handen.

De handschoen is nog niet ontwikkeld voor gamers, maar vooral voor ontwikkelaars. Nog geen totale VR thuis op de bank dus.