article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • Politie Rotterdam gaat jagen op dure jassen
  do 04 jan 2018
 • Houdt Boef aan z'n uitspraken een boycot over?
  wo 03 jan 2018
 • DNA daten: de perfecte match?
  di 02 jan 2018
 • Dit was 2017 in… gifjes!
  vr 29 dec 2017

Politie Rotterdam gaat jagen op dure jassen

door Jos Stolper

Heb je net een mooie nieuwe Philip Plein inclusief bontkraag gescoord, komt de politie op je af. Of je even het bonnetje van je nieuwe jakka kan laten zien. Wut? We gingen eens kijken wat de jongeren in Rotterdam zelf van dit idee vinden. Check 't op snapđź‘»: nosnieuws

Het kan je binnenkort overkomen als je in Rotterdam rondloopt. Daar gaan ze jongeren aanspreken als ze denken dat een dure jas, tas of kleding met crimineel geld is betaald, of gewoon helemaal niet is betaald. Ze moeten dan aantonen dat ze de dure spullen op een eerlijke manier hebben gekregen. Hoe de politie gaat beoordelen wie ze wel en niet gaan controleren, willen ze nog niet vertellen.

Volgens sommige mensen is daar best wat voor te zeggen:

 Maar anderen hebben ook hun twijfels bij dit plan:

Jeroen Soeteman is voorzitter van de Vereniging van Strafrechtadvocaten en vindt dit een heel raar idee. "Je hoeft in Nederland helemaal niet je onschuld aan te tonen."

Dat komt doordat we in Nederland onschuldspresumtie kennen. Een fancy woord dat betekent dat iedereen in Nederland onschuldig is, tenzij bewezen kan worden dat iemand schuldig is.

Het kan volgens Jeroen dus alleen als de politie een hele duidelijke bewijzen heeft dat iemand een dure jas heeft gekocht met geld dat hij of zij niet eerlijk heeft verdiend. "Hebben ze niet die aanwijzingen en nemen ze wel een jas in beslag omdat iemand niet kan aantonen waar die vandaan komt? Dan is de politie zelf fout bezig."

 

Maar de politie zorgt met deze houding misschien voor een nog wel groter probleem, denkt Jeroen. "Stel dat ze op een groepje jongeren af lopen en vragen hoe ze die jassen betaald hebben. Die voelen zich aangevallen en dat zorgt alleen maar voor extra afstand tussen jongeren en de politie."

De jongeren in Rotterdam zelf vinden het vaak maar een slecht plan, zeggen ze. "Ik ben bang dat het te maken gaat hebben met waar je vandaan komt en hoe je eruit ziet", vertelt Saul.

Bovendien is de politie ook makkelijk voor de gek te houden denken ze. Leon: "Je kan gewoon vertellen dat het van je ouders is en daar blijft het dan bij." Dalton vult hem aan: "Het hoeft natuurlijk niet eens echt te zijn, misschien is het wel een neppe jas".

Voorlopig is het nog maar een proef van de politie en het Openbaar Ministerie die in de aankomende maanden van start moet gaan. Hoe de politie precies te werk gaat en wanneer ze jakka's gaan afpakken, daar willen ze nog niks over kwijt.