article left right link-out audio play down up instagram whatsapp youtube facebook twitter mail link bookmark content-bundel quote
 • 'Hoe illegaler het vuurwerk, hoe leuker'
  do 30 nov 2017
 • De jongens achter de wereldfoto's uit Aleppo
  wo 29 nov 2017
 • Urenlang naaien: modestudenten werken in 'sweatsho...
  di 28 nov 2017
 • Prins Harry gaat trouwen met Meghan Markle
  ma 27 nov 2017

'Hoe illegaler het vuurwerk, hoe leuker'

door Leoni Nijland

Er is maar één dag per jaar waarop het mag: vuurwerk afsteken. En dan gaat het om simpel consumentenvuurwerk dat je gewoon in de winkel koopt. Maar voor sommige gasten is dat niet cool genoeg. Zij gaan pas echt lekker op illegaal vuurwerk, en knallen het hele jaar door.

NOS Mashup sprak zo’n illegaal vuurwerk-fan, die liever anoniem wil blijven. Hij is één van de gasten achter het populaire YouTube-kanaal PyroCrewBergen. "Ik ben echt een liefhebber", vertelt hij. "Ik vind alles mooi: legaal, illegaal of kindervuurwerk. Maar hoe zwaarder, hoe meer adrenaline natuurlijk."

En komt-ie door z’n hobby ook wel eens in de problemen? "Het blijft natuurlijk altijd spannend om een beetje vuurwerk op je kamer te hebben. Bij mij kwam een keer de politie langs. Ze hadden mijn huisadres achterhaald via mijn YouTube-kanaal. En als ze illegaal vuurwerk vinden, kan je een taakstraf of boete krijgen." 

De politie neemt elk jaar zo’n 4.800 keer illegaal vuurwerk in beslag. Dat vuurwerk wordt steeds zwaarder én dus gevaarlijker. Daarom vindt de politie het niet meer fijn om illegaal vuurwerk zelf te vervoeren en op te slaan. 

Voor dit jaar hebben ze een tijdelijke oplossing gevonden. De politie kan het illegale vuurwerk naar een van de 58 inleverlocaties in Nederland brengen. Daar wordt het in speciale zakken bewaard, totdat specialistische mensen ze binnen een paar uurtjes komen ophalen.

Deze jongen van PyroCrewBergen vindt dat de politie overdreven reageert op illegaal vuurwerk. "De politie zegt bijvoorbeeld dat het lont te kort is, dat het binnen een tiende van een seconde weg is. Maar er zit ook nog een ruime veiligheidslont aan om het aan te steken."

Zijn vuurwerk regelt hij via-via. Maar hoe gaat dat dan precies? "Via de middelbare school heb ik nog steeds contacten, toen was het heel cool om vuurwerk te verkopen. Ik hoef dus maar een appje te sturen met dit en dit heb ik nodig en dan krijg ik het zo."

Maar het vuurwerk moet natuurlijk ook ergens bezorgd worden. "Dat gebeurt gewoon op het huisadres van een maat, die het wel wil. Of we laten het opsturen naar een pakketpunt, waar je het op kan halen."